Sezon na dynię właśnie się zaczął. U mnie już gościła zupa dyniowa (możecie ją zrobić z tego, tego, tego lub tego przepisu), dynia gotowana na parze z oliwą, z ziołami i przyprawami (może podam tu przepis), sałatka z dynią i ciecierzycą (na pewno podam przepis już niedługo) oraz to właśnie ciasto. Przepis znalazłam na kwestii smaków - znajdziecie go tam pod nazwą cynamonowy chlebek dyniowy lub wilgotne ciasto z dyni z cynamonową skorupką. Uważam, że to najprostsze i najtańsze ciasto jakie kiedykolwiek robiłam. Powinnam jeszcze dodać, że najszybsze, o ile mamy już ugotowaną dynię. O kryzysie, inflacji i potrzebie oszczędzania nie będę pisałam - wszyscy wiemy, jak jest. Ale tak się składa, że to nasza obecna rzeczywistość. Tym bardziej polecam to ciasto. Tylko 2 jajka, pół szklanki oleju i pół szklanki cukru i szklanka purée z dyni.
Składniki na ciasto - (Uwaga! Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka purée z dyni (w oryginalnym przepisie jest purée z pieczonej dyni - ja swoją ugotowałam na parze),
- 1/2 szklanka oleju,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/4 łyżeczki imbiru suszonego,
- 1 łyżka masła
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Dynię wcześniej upiec lub ugotować na parze. Odmierzyć szklankę (z reszty można zrobić zupę) i włożyć do miski, dodać jajka oraz olej i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Do drugiej miski wsypać przesianą mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier wanilinowy oraz przyprawy: cynamon, gałkę muszkatołową i imbir. Wszystko wymieszać. Następnie masę dyniową dodać do składników sypkich i wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników - nie mieszać za długo! Przełożyć do małej (25x11 cm) kreskówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na cynamonową posypkę połączyć palcami i rozłożyć równomiernie na wierzchu ciasta. Piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Smakuje wspaniale, zwłaszcza ta cynamonowa posypka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz