poniedziałek, 9 września 2019

Proste ciasto ze śliwkami

Sezon na śliwki w pełni, więc polecam to naprawdę proste ciasto. Robi się je w mig i również w mig znika. Można je zrobić z różnymi owocami, jego konsystencja jest taka, że owoce mogą być w środku lub na wierzchu i zawsze się upieką i dobrze smakują.


Składniki:
  • 5 jajek, 
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • pół kostki masła (może też być margaryna)
  • pół szklanki oleju
  • 1 torebka cukru waniliowego,
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 10 śliwek bez pestki.

Wykonanie:
Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestkę. Masło roztopić na małym ogniu, pilnować, aby się nie przypaliło. Do dużej miski wsypać cukier, cukier waniliowy i wbić całe jajka. Ubić na puch mikserem przez około 10 minut. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną i miksować kilka minut do uzyskania gładkiej masy. Dodać ostudzone roztopione masło oraz olej i miksować do połączenia się składników. Śliwki można wrzucić do ciasta i wymieszać je łyżką lub układać na wierzchu ciasta (jak na zdjęciu) Do średniej wielkości kwadratowej lub okrągłej blaszki włożyć papier do pieczenia, na to wylać ciasto i piec przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.









2 komentarze:

  1. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję. Teraz to ciasto można zrobić np. z jabłkami lub brzoskwiniami z syropu.

      Usuń