Składniki:
- 5 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
- pół kostki masła (może też być margaryna)
- pół szklanki oleju
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 10 śliwek bez pestki.
Wykonanie:
Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestkę. Masło roztopić
na małym ogniu, pilnować, aby się nie przypaliło. Do dużej miski wsypać cukier,
cukier waniliowy i wbić całe jajka. Ubić na puch mikserem przez około 10 minut.
Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia
oraz mąkę ziemniaczaną i miksować kilka minut do uzyskania gładkiej masy. Dodać
ostudzone roztopione masło oraz olej i miksować do połączenia się składników.
Śliwki można wrzucić do ciasta i wymieszać je łyżką lub układać na wierzchu
ciasta (jak na zdjęciu) Do średniej wielkości kwadratowej lub okrągłej
blaszki włożyć papier do pieczenia, na to wylać ciasto i piec przez 40-45 minut
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu posypać cukrem
pudrem.
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńAniu, dziękuję. Teraz to ciasto można zrobić np. z jabłkami lub brzoskwiniami z syropu.
Usuń