Składniki:
- 500 g mięsa wołowego,
- 1 średnia cebula,
- 2 marchewki,
- 3 papryki czerwone,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczkę słodkiej papryki w proszku,
- 1/4 łyżeczki imbiru,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- sól, pieprz czarny,
- szczyptę lub dwie pieprzu kajeńskiego.
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w małe kawałki. Do miski wlać 3 łyżki oliwy, dodać wszystkie przyprawy oprócz soli i wymieszać wszystko razem, dorzucić pokrojone mięso i wymieszać dokładnie, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2-3 godziny (można też na całą noc). Marchewkę obrać i pokroić w kostkę, paprykę umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce oliwy w garnku o grubym dnie. Dorzucić mięso i obsmażyć z każdej strony, dorzucić marchewkę i paprykę, wymieszać wszystko i zalać wrzącą wodą 1 lub 2 cm powyżej mięsa i warzyw. Dusić na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie miękkie (od 1,5 do 2 godzin). Na dosolić do smaku. Podawać z kaszą gryczaną gotowaną na sypko i buraczkami ugotowanymi na parze, startymi i doprawionymi solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Smacznego.
Gulasz, kasza i buraczki-taki typowy domowy obiad jak u babci. Bardzo takie obiadki lubię :)
OdpowiedzUsuńZgadza się - nie ma jak domowy obiad, nawet jeśli zjadamy go tylko od czasu do czasu :-) Pozdrawiam, dziękując za odwiedziny i komentarz :-)
UsuńTaki obiad, to wymarzony obiad moich chłopaków - ich ulubiona kasza, białko i odpowiednia dawka warzyw :)
OdpowiedzUsuńGalantyno.pl - fajnie, że wpadłaś do mnie na domowy obiad. Pozdrawiam ciepło :-)
OdpowiedzUsuń