Składniki (na 2-3 porcje):
- 1 dynia piżmowa,
- 1 szklanka gotowanej kaszy jaglanej,
- 1 duże jabłko,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1/2/ łyżeczki kurkumy,
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry,
- szczypta kminu rzymskiego,
- szczypta cynamonu,
- szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie),
- 2 suszone daktyle (opcjonalnie),
- sól morska,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 1 łyżka pestek dyni do dekoracji.
Wykonanie:
Dynię można wcześniej upiec lub ugotować na parze - wtedy skróci się nam czas przygotowania zupy. Jabłko umyć, obrać ze skórki i pokroić w kawałki, usuwając gniazda nasienne. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać. Do garnka o grubszym dnie włoży olej kokosowy, wrzucić cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy, podsmażać 2-3 minuty. Dodać upieczoną lub ugotowaną na parze dynię, pokrojone jabłko oraz daktyle, zalać wodą do wysokości warzyw, doprowadzić do wrzenia i gotować około 7-10 minut. Zdjąć z ognia, dodać kaszę jaglaną i zmiksować blenderem. Zupę serwować posypaną pestkami dyni. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz