środa, 3 maja 2017

Jaglany detoks - Zupa krem z dyni

Bardzo lubię dynię. Zawsze staram się wybrać taką o intensywnie pomarańczowym kolorze. Dobrze doprawiona smakuje wspaniale. Z dyni najczęściej robię zupę, ale czasem zdarza mi się ją ugotować na parze pokrojoną w kostkę i zjadać polaną masłem i posypaną solą. Na moim blogu była już kilka razy dyniowa zupa: zupa z dyni, marchwi i ziemniaków, rozgrzewająca zupa z dyni i jabłek oraz zupa z dyni, jabłek i cebuli. Teraz propozycja inspirowana przepisem z książki Marka Zaremby "Jaglany detoks".


Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 dynia piżmowa,
  • 1 szklanka gotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 duże jabłko,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1/2/ łyżeczki kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry,
  • szczypta kminu rzymskiego,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie),
  • 2 suszone daktyle (opcjonalnie),
  • sól morska,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 łyżka pestek dyni do dekoracji.

Wykonanie:
Dynię można wcześniej upiec lub ugotować na parze - wtedy skróci się nam czas przygotowania zupy. Jabłko umyć, obrać ze skórki i pokroić w kawałki, usuwając gniazda nasienne. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać. Do garnka o grubszym dnie włoży olej kokosowy, wrzucić cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy, podsmażać 2-3 minuty. Dodać upieczoną lub ugotowaną na parze dynię, pokrojone jabłko oraz daktyle, zalać wodą do wysokości warzyw, doprowadzić do wrzenia i gotować około 7-10 minut. Zdjąć z ognia, dodać kaszę jaglaną i zmiksować blenderem. Zupę serwować posypaną pestkami dyni. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz