- 4 jajka,
- 4 łyżki mąki kukurydzianej,
- odrobinę masła,
- sól, pieprz kajeński,
- 1/4 cebuli,
- 4 łyżki groszku zielonego z puszki,
- 1/4 papryki czerwonej (może być dowolna),
- 4 garście liści szpinaku.
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kosteczkę, paprykę pokroić w kosteczkę. Groszek przełożyć na sitko i przelać wodą, odsączyć z nadmiaru wody. Szpinak umyć, oderwać szypułki i osuszyć papierowym ręcznikiem. Jaka umyć, rozbić i oddzielić żółtka od białek umieszczając je w oddzielnych miskach. Białka ubić na sztywną masę. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Dodać mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszać z masą jajeczną mikserem na mniejszych obrotach. Dodać pokrojone warzywa i dodać sól i pieprz do smaku. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, wysmarować ją kawałkiem masła. Wlać połowę masy i smażyć na wolnym ogniu do zrumienienia się spodu. Następnie przewrócić na drugą stronę. Może to być trudne, zwłaszcza, gdy smaży się omlet na dużej patelni. Podzieliłam drewnianą łopatką omlet na 4 części i każdą z nich odwracam oddzielnie. Podawać na weekendowe śniadanie lub kolację - gdy mamy nieco więcej czasu na przygotowanie tego dania. Smacznego :-)
ale musiał być sycący!
OdpowiedzUsuńKażdy ma swój przepis na omlet. Ja polecam dodać jeszcze trochę sera feta, a za to mniej soli. Omlet zyska bardziej wyrazisty smak, a calość się fajnie komponuje.
OdpowiedzUsuńRobercie, dziękuję za sugestie :-) Pozdrawiam.
UsuńIle calori ma taki omlet ?
OdpowiedzUsuńMartyna, niestety nie znam się za bardzo na liczeniu kalorii. Może ktoś z odwiedzających ten blog będzie wiedział, jak to policzyć. Będę wdzięczna za taką informację - pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńStrasznie suchy ze względu na tą nieszczęsną mąkę kukurydzianą :( mimo wszystko - lepiej się chyba tego nie da zrobić jeżeli chodzi o wersję bez glutenu. Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńA może być maka owsiana?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam robić tego omletu z mąką owsianą. Można spróbować.
Usuń