- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki ryżowej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta imbiru,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- 1 średnie jabłko,
- 2 łyżki miodu,
- kawałek masła.
Jabłko umyć, obrać zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Białka oddzielić od żółtek, umieszczając je w oddzielnych miskach. Białka ubić na sztywną masę. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Dodać mąkę ryżową i dokładnie wymieszać z masą jajeczną mikserem na mniejszych obrotach. Do masy dorzucić starte jabłko, cynamon, imbir i cukier puder, wymieszać całość łyżką. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, wysmarować ją kawałkiem masła. Wlać masę i smażyć na wolnym ogniu do zrumienienia się spodu. Następnie przewrócić na drugą stronę. Może to być trudne, zwłaszcza, gdy smaży się omlet na dużej patelni, więc podzieliłam drewnianą łopatką omlet na 4 części i każdą z nich odwracałam oddzielnie. Omlet podawać suto polany miodem. Smacznego :-)
takim omletem na pewno można się najeść na długi czas :)
OdpowiedzUsuńhttp://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html
Hej Magdo, oj można, można. W zasadzie taka porcja z 2 jaj wystarcza na sutą kolację.
Usuńpozdrawiam :-)
wygląda smakowicie, z pewnością wypróbuję przepis! :)
OdpowiedzUsuńElline, cieszę się, że przepis Ci się spodobał :-) pozdrawiam :-)
Usuń