To najprościej przygotowywane danie z dyni, jakie robiłam. Jest szybkie, zdrowe i smaczne. Tylko dynia, ulubione zioła i oliwa lub olej rzepakowy. Tylko tyle. A dynię warto jeść ze względu na bogactwo składników mineralnych, takich jak: wapń, magnez, selen, potas czy cynk oraz witamin antyoksydacyjnych: A, C i E, a także kwasu foliowego i niacyny. Jest do tego niskokaloryczna.
Składniki:
- dynia - w dowolnej ilości
- oliwa lub lej rzepakowy
- ulubione przyprawy i zioła: czosnek niedźwiedzi, tymianek, oregano, kurkuma, suszony imbir, kozieradka, suszony koperek,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Dynię, kroję na mniejsze kawałki. Każdy kawałek wtedy łatwiej obrać ze skóry. Oddzielam gniazdo nasienne (pestek nie wyrzucam, suszę i potem wyłuskuję i zjadam - są źródłem m.in. cynku). Dynię można też upiec w piekarniku - jak ta dynia pieczona z tymiankiem i miodem. Kroję na mniejsze kawałki i gotuję na parze. ugotowaną do miękkości przekładam do minki, studzę. Dodaję ulubione zioła - jw., mieszka i gotowe. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz