sobota, 6 grudnia 2014

Zupa krem z dyni, marchwi i ziemniaków z pestkami dyni i cynamonem

Mikołajki już prawie za nami, czas najwyższy zabrać się za testowanie nowych przepisów świątecznych. Tego na pewno nie zabraknie, bo bardzo lubię eksperymentować. Jednak mam dla Was jeszcze propozycję na prostą, sycącą i smaczną zupę z dyni. Na pewno rozgrzeje nas w te chłodne dni, za sprawą dodanego do niej imbiru i cynamonu. Dynię na zimę zazwyczaj mrożę lub przygotowuję ją do słoików według przepisu podanego kilka dni wcześniej: Dynia marynowana w occie z goździkami - ostatni dzwonek. A ponieważ tej dyni zostało mi jeszcze trochę wykorzystałam ją na prostą zupę, którą każdy z łatwością przygotuje.


Składniki:
  • około 600g dyni,
  • 3 średnie marchewki,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta imbiru,
  • sól i pieprz kajeński do smaku,
  • garść pestek z dyni.

Wykonanie:
Warzywa umyć, obrać i pokroić w małe kawałki, aby się szybko ugotowały. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Dynię umyć, brać ze skóry i pokroić w kostkę. W garnku o grubym dnie podgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i ją zeszklić. Uważać, aby się nie przypaliła, bo zupa będzie gorzka, niesmaczna. Dorzucić wszystkie warzywa: ziemniaki, marchewkę i dynię, chwilę dusić, dolać wrzącą wodę ponad poziom warzyw i gotować na średnim ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać przyprawy: cynamon oraz imbir. Dodać sól i pieprz kajeński do smaku. Na gorącej patelni uprażyć pestki dyni, często nimi potrząsając, aby się nie przypaliły. Gdy zupa nieco ostygnie - blenderem zmiksować ją na gładką masę. Przed podaniem zupę podgrzać i podawać ją posypaną pestkami dyni. Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz