Składniki:
- około 600g dyni,
- 3 średnie marchewki,
- 4 średnie ziemniaki,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oliwy,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- szczypta imbiru,
- sól i pieprz kajeński do smaku,
- garść pestek z dyni.
Wykonanie:
Warzywa umyć, obrać i pokroić w małe kawałki, aby się szybko ugotowały. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Dynię umyć, brać ze skóry i pokroić w kostkę. W garnku o grubym dnie podgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i ją zeszklić. Uważać, aby się nie przypaliła, bo zupa będzie gorzka, niesmaczna. Dorzucić wszystkie warzywa: ziemniaki, marchewkę i dynię, chwilę dusić, dolać wrzącą wodę ponad poziom warzyw i gotować na średnim ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać przyprawy: cynamon oraz imbir. Dodać sól i pieprz kajeński do smaku. Na gorącej patelni uprażyć pestki dyni, często nimi potrząsając, aby się nie przypaliły. Gdy zupa nieco ostygnie - blenderem zmiksować ją na gładką masę. Przed podaniem zupę podgrzać i podawać ją posypaną pestkami dyni. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz