poniedziałek, 9 października 2023

Prosty obiad: leczo, kasza kuskus, surówka z pora

Kiedy mam naprawdę mało czasu na przygotowanie obiadu, używam kaszy kuskus. Robi się ją w mig. Wystarczy zalać wrzątkiem i poczekać wymagana ilość czasu podaną na opakowaniu. Lubię też ostry smak surówki z pora, ale żeby go nieco złamać dodaję tarte jabłko, najlepiej słodkie. 


Leczo prawie każdy umie zrobić, a przepisy na leczo na tej stronie też znajdziecie, np.: Wegetariańskie trójkolorowe leczo, czy Warzywne leczo jesienne. Podam więc przepis na surówkę z pora. Kilka składników, a smak wyśmienity.

Składniki na 2 osoby:

  • 1 biała część pora,
  • 1 duże jabłko,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie: Pora myjemy bardzo dokładnie. Kroimy go w cienkie krążki. Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce do warzyw na dużych oczkach. Mieszamy pora z jabłkiem w misce. Dodajemy oliwę, śmietanę, sól, pieprz i wszystko mieszamy. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz