Kiedy mam naprawdę mało czasu na przygotowanie obiadu, używam kaszy kuskus. Robi się ją w mig. Wystarczy zalać wrzątkiem i poczekać wymagana ilość czasu podaną na opakowaniu. Lubię też ostry smak surówki z pora, ale żeby go nieco złamać dodaję tarte jabłko, najlepiej słodkie.
Leczo prawie każdy umie zrobić, a przepisy na leczo na tej stronie też znajdziecie, np.: Wegetariańskie trójkolorowe leczo, czy Warzywne leczo jesienne. Podam więc przepis na surówkę z pora. Kilka składników, a smak wyśmienity.
Składniki na 2 osoby:
- 1 biała część pora,
- 1 duże jabłko,
- 1 łyżka oliwy,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: Pora myjemy bardzo dokładnie. Kroimy go w cienkie krążki. Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce do warzyw na dużych oczkach. Mieszamy pora z jabłkiem w misce. Dodajemy oliwę, śmietanę, sól, pieprz i wszystko mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz