niedziela, 15 października 2023

Makaron z leczo z batatami i cukinią

Leczo to wspaniała potrawa. Można zrobić ją z tego, co akurat ma się w lodówce lub w ogrodzie. Miałam bataty, pomidory i dość dużą cukinię z własnego ogrodu. No i oczywiście cebulę i czosnek. Tyle wystarczy. Plus przyprawy oraz zioła i potrawa gotowa. 


Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 200 g makaronu dowolnego - u mnie rurki - ugotować według wskazówek na opakowaniu,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 średni batat, 
  • 1 średnia cukinia,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 duże pomidory,
  • zioła i przyprawy: sól, pieprz, bazylia, majeranek, oregano, papryka słodka  po 1/4 łyżeczki oraz szczypta ostrej papryki 
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka masła klarowanego.

Wykonanie:

Cebulę, brać i pokroić w kostkę, zeszklić w rondlu na oliwie i maśle. Paprykę umyć i pokroić w kostkę, dorzucić do cebuli. Batata umyć, obrać i pokroić w kostkę, dorzucić do rondla. Cukinię umyć i pokroić ze skórką w kostkę, dorzucić do rondla. Miałam dużą cukinię, więc obrałam ją z twardej skórki. Dodać zioła i przyprawy oraz czosnek zgnieciony przez praskę. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem i brać ze skórki, pokroić w kostkę i dorzucić do wszystkiego. Dusić do miękkości warzyw, pilnować, aby się nie rozgotowały. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Makaron połączyć z sosem. Można posypać parmezanem i polać oliwą. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz