wtorek, 7 grudnia 2021

Wegetariańskie trójkolorowe leczo

Google podpowiada, że dziś jest święto pizzy, ale ja chcę Cię zachęcić do zdrowej i szybkiej w wykonaniu potrawy, która zawsze się udaje. Leczo, bo o nim mowa, to moja ulubiona potrawa. Właściwie przygotowuję je zawsze w wersji wegetariańskiej, bez mięsa. Mięsożercy mogą dodać kiełbaskę. 

Jak prosto przygotować leczo? Moje ulubione to takie, z dużą ilością warzyw i przypraw. Duszone niezbyt długo, aby warzywa nie rozpadły się na miazgę. Robi się je naprawdę szybko, wszystko dusi się w jednym garnku. Można je serwować z chlebem, z ziemniakami lub dowolną kaszą.

Składniki:

  • 1 średnia cukinia,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 średnia cebula (może być biała, żółta lub czerwona),
  • 1/2 szklanki groszku, może być z puszki lub mrożony,
  • szklanka pomidorowej passaty,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy,
  • zioła i przyprawy: 2 kulki ziela angielskiego, 1 listek laurowy, szczypta imbiru, duża szczypta kurkumy, 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki, szczypta majeranku i tymianku, opcjonalnie: czosnek niedźwiedzi,
  • pieprz, sól do smaku.

Wykonanie:

Wszystkie warzywa umyć. Cukinię i wszystkie 3 papryki oczyścić z gniazd nasiennych. Cukinię i papryki pokroić w duże kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę i następnie zeszklić na oleju rzepakowym lub oliwie w dużym garnku z grubym dnem. Dodać pozostałe warzywa oraz zioła i przyprawy i dusić 10-15 minut. Gdy warzywa nieco zmiękną, dodać pomidorową passatę i dalej dusić 10 minut. Dorzucić obrane i zmiażdżone ząbki czosnku i dusić jeszcze 5 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem. I obiad gotowy. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz