niedziela, 4 października 2015

Warzywne leczo jesienne

Jesień - złota polska jesień :-) Piękny weekend za nami. Na straganach takie mnóstwo warzyw i owoców, aż nie wiadomo, co wybrać. Kupiłam dynię i zamierzałam zrobić z niej zupę. Niespodziewanie dostałam kabaczka. Miałam paprykę, cebulę, cukinię i pomidorową passatę. Decyzja prosta - będzie warzywne leczo.


Składniki (na 3 duże porcje):
  • 1 średni kabaczek
  • 1 średnia cukinia,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 1 średnia cebula,
  • szklanka pomidorowej passaty,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oleju,
  • zioła i przyprawy: 1 kulka ziela angielskiego, 1 listek laurowy, szczypta imbiru, duża szczypta kurkumy, 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki, szczypta majeranku,
  • pieprz, sól do smaku,
Wykonanie:
Wszystkie warzywa umyć. Cukinię, kabaczka, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. Kabaczka obrać i pokroić w kawałki. Cukinię i paprykę pokroić w duże kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę i następnie zeszklić na oleju w dużym garnku z grubym dnem. Dodać pozostałe warzywa oraz zioła i przyprawy i dusić 10-15 minut. Gdy warzywa nieco zmiękną, dodać pomidorową passatę i dalej dusić 10 minut. Dorzucić obrane i zmiażdżone ząbki czosnku i dusić jeszcze 5 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Gotowe. Podawać z pieczywem dowolną kaszą lub ziemniakami. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz