Latem zawsze muszą być duszone grzyby - zazwyczaj kurki. Koniecznie duże ilości ogórków i pomidorów, sałaty i rzodkiewki, fasolki szparagowej, papierówek oraz leczo z cukinii. I najlepiej jak to wszystko jest z własnego ogrodu. Mam to szczęcie, że od 3 lat żyję sobie na Mazurach i mam to wszystko latem na wyciągnięcie ręki. W tym roku zrobiłam też sporo przetworów - mnóstwo dżemu z papierówek, galaretkę z czarnej i czerwonej porzeczki, ponadto dżemy z: wiśni, agrestu, jagód leśnych, powidła ze śliwek, a także sok z kwiatów czarnego bzu, sok z aronii. Zrobię jeszcze sok z owoców czarnego bzu. Zużyłam niemal cały zapas małych słoiczków. Już cieszę się na ten zimowy czas, gdy będę te skarby wyciągała ze spiżarni.
(szparagi gotowane na parze z oliwą i czosnkiem niedźwiedzim)
(racuchy z serka homogenizowanego z serkiem mascarpone i jagodami - przepis na racuchy tak, jak na pączusie tylko z połowy składników z tego przepisu)
(sałatka: brokuł, pomidory, jajka, rzodkiewka tuńczyk, sos majonezowy)
(prosty obiad: ziemniaki, jajko sadzone, rukola z pomidorami i serem mozzarella)
(lemoniada z syropu z czarnego bzu)
(prosty obiad: łosoś na parze, ryż i marchewka gotowana na parze)
(prosty obiad: łosoś na parze, ziemniaki z koperkiem, mizeria z ogórków)
(jajka sadzone)
(mizeria z ogórków)
(cukinia zapiekana z serem mozzarellą i pomidorami)
(surówka: miks sałat, szczypiorek, rzodkiewka, pomidory, oliwa, zioła)
(grzanki z serkiem i jagodami)
(zsiadłe mleko)
(fasolka szparagowa na parze z oliwą i ziołami, w tym tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim)
(prosty obiad: ziemniaki z koperkiem, fasolka szparagowa na parze, leczo)
(prosty obiad: mizeria z ogórków, groszek z marchewką i buraczki)
(koktajl jagodowy)
(kanapki z dżemem z papierówek i jagód)
(mazurskie papierówki)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz