Lubię pączki, ale jadam je bardzo rzadko, w zasadzie tylko raz w roku. I ten jeden raz jest w okolicach Tłustego Czwartku, nie zawsze w ten konkretny dzień. Te lekkie pączusie są alternatywą dla tradycyjnych pączków drożdżowych na Tłusty Czwartek. Przepis dostałam od koleżanki, której większa część rodziny choruje na inulinooporność. Puszczam, więc go tu w świat, bo uważam, że jest super, zwłaszcza dla osób, które zmagają się z podwyższonym poziomem cukru, a też chcą skosztować wypieków. Przepis nie zawiera cukru. Jedyny cukier jest z serków waniliowych. To pączki bez drożdży, na proszku do pieczenia. Robi się je szybko, razem z pieczeniem zajęło mi to mniej niż godzinę. Do tego są bardzo lekkie, średnio słodkie, ale bardzo smaczne. Może ktoś z Was się na nie skusi.
Składniki (na około 30 małych pączków):
- 2 serki homogenizowane waniliowe 200 g (mi trafiły się po 150 g, więc do ciasta dodałam około 1/4 szklanki mleka, bo ciasto było nieco za gęste)
- 2 szklanki mąki pszennej przesiane (moja szklanka miała około 230 g).
- 2 jajka rozmiar M,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- olej do smażenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz