wtorek, 13 czerwca 2023

Prosta szarlotka z rabarbarem

Zostało mi jeszcze kilka litrowych słoików z prażonymi jabłkami na szarlotkę. Ale też bardzo już chciałam upiec ciasto z rabarbarem. Ponieważ nasz rabarbar to odmiana zielona i dość kwaśna, to postanowiłam połączyć go ze słodkimi jabłkami na szarlotkę. Wyszedł z tego bardzo smaczny duet.

Składniki na małą foremkę:

  • 180 g mąki pszennej (przesianej)
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 0,5 l prażonych jabłek na szarlotkę
  • 1 duża gałązka rabarbaru

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i zagnieść ciasto. Cisto umieścić na 15-20 minut w zamrażalce. Większą połową ciasta wyłożyć dno i boki wcześniej wysmarowanej foremki. Rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Wyłożyć na ciasto, na to wyłożyć prażone jabłka. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce do warzyw na dużych oczkach i rozłożyć na wierzchu. Piec około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, do zrumienienia ciasta. Smacznego.



1 komentarz: