Zostało mi jeszcze kilka litrowych słoików z prażonymi jabłkami na szarlotkę. Ale też bardzo już chciałam upiec ciasto z rabarbarem. Ponieważ nasz rabarbar to odmiana zielona i dość kwaśna, to postanowiłam połączyć go ze słodkimi jabłkami na szarlotkę. Wyszedł z tego bardzo smaczny duet.
Składniki na małą foremkę:
- 180 g mąki pszennej (przesianej)
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 0,5 l prażonych jabłek na szarlotkę
- 1 duża gałązka rabarbaru
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i zagnieść ciasto. Cisto umieścić na 15-20 minut w zamrażalce. Większą połową ciasta wyłożyć dno i boki wcześniej wysmarowanej foremki. Rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Wyłożyć na ciasto, na to wyłożyć prażone jabłka. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce do warzyw na dużych oczkach i rozłożyć na wierzchu. Piec około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, do zrumienienia ciasta. Smacznego.
Uwielbiam, smak lata i dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń