Kilka prostych składników: makaron, cebula, czosnek, szpinak, śmietana, chwila i gotowe pyszne danie. Pyszne, zwłaszcza gdy się zamroziło swój własny szpinak z ogródka.
Składniki (na 2 osoby):
- 100 g makaronu - tagliatelle - wstążki,
- 1/2 cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka masła,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa - szczypta,
- 100 ml śmietanki 30%,
- parmezan (opcjonalnie, jak mamy).
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Szpinak opłukać i osuszyć, jeśli używacie świeżego. Na dużej patelni roztopić masło z oliwą, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać szpinak surowy lub mrożony oraz czosnek - zgnieciony i pokrojony lub przeciśnięty przez praskę. Dusić do zwiędnięcia szpinaku. Następnie dodać śmietanę i gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Chwilę podgrzewać. Makaron odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, postawić na małym ogniu. Dodać szpinak ze śmietaną i wymieszać. Wyłożyć na talerze i posypać opcjonalnie tartym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz