środa, 24 listopada 2021

Makaron ze szpinakiem

Kilka prostych składników: makaron, cebula, czosnek, szpinak, śmietana, chwila i gotowe pyszne danie. Pyszne, zwłaszcza gdy się zamroziło swój własny szpinak z ogródka.


Składniki (na 2 osoby):

  • 100 g makaronu - tagliatelle - wstążki,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, 
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa - szczypta,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • parmezan (opcjonalnie, jak mamy).

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Szpinak opłukać i osuszyć, jeśli używacie świeżego. Na dużej patelni roztopić masło z oliwą, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać szpinak surowy lub mrożony oraz czosnek - zgnieciony i pokrojony lub przeciśnięty przez praskę. Dusić do zwiędnięcia szpinaku. Następnie dodać śmietanę i gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Chwilę podgrzewać. Makaron odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, postawić na małym ogniu. Dodać szpinak ze śmietaną i wymieszać. Wyłożyć na talerze i posypać opcjonalnie tartym parmezanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz