środa, 26 czerwca 2019

Prosty obiad: pstrąg, groszek cukrowy, ziemniaki

Bardzo lubię proste i szybkie w przygotowaniu obiady. Najchętniej gotuję na parze, bo w tym samym czasie mogę ugotować dwie rzeczy, np. na parze groszek cukrowy, a w wodzie - ziemniaki. Jednocześnie piekę pstrąga i przygotowanie całego obiadu zajmuje mi około 45 minut.


Składniki (dla 2 osób):

  • 2 pstrągi,
  • 6 ziemniaków średnich,
  • 250 gram groszku cukrowego,
  • 2 łyżki masła, 
  • 4 plastry cytryny,
  • zioła do smaku.
Wykonanie:
Groszek myjemy, odcinamy, albo i nie końcówki z obu stron, kroimy na pół, albo i nie - będzie szybciej. Ziemniaki myjemy obieramy i wrzucamy do gotującej się wody w garnku do gotowania na parze, gdzie w do sitka na górze wrzucamy groszek. Groszek ugotuje nam się w 15 minut, ziemniaki w około 20-25. Pstrąga myjemy, solimy lub obsypujemy ziołami, do środka ryb wkładamy po łyżce masła, a na wierzch układamy plastry cytryny. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe. Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz