Składniki (dla 2 osób):
- 2 pstrągi,
- 6 ziemniaków średnich,
- 250 gram groszku cukrowego,
- 2 łyżki masła,
- 4 plastry cytryny,
- zioła do smaku.
Wykonanie:
Groszek myjemy, odcinamy, albo i nie końcówki z obu stron, kroimy na pół, albo i nie - będzie szybciej. Ziemniaki myjemy obieramy i wrzucamy do gotującej się wody w garnku do gotowania na parze, gdzie w do sitka na górze wrzucamy groszek. Groszek ugotuje nam się w 15 minut, ziemniaki w około 20-25. Pstrąga myjemy, solimy lub obsypujemy ziołami, do środka ryb wkładamy po łyżce masła, a na wierzch układamy plastry cytryny. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz