sobota, 29 czerwca 2019

Ziołowe herbatki – płatki dzikiej róży

Od zawsze, a częściej od jakiegoś roku, sięgam po zioła. Z dzieciństwa pamiętam lipę na przeziębienie, miętę na żołądek, rumianek także na trawienie, piołun na apetyt, koper włoski na wzdęcia i dziecięce kolki i wiele innych. Dziś repertuar ziół, które piję znacznie się zwiększył. Dziś polecam herbatkę z płatków dzikiej róży.

Według literatury zielarskiej płatki róży zawierają wiele cennych i rzadkich pierwiastków oraz związków mineralnych, flawonoidów, olejki eteryczne, karoteny i witaminy. Można ich używać jako uszlachetniający dodatek do każdego rodzaju herbat, napojów, deserów, można także pić jako samą herbatkę. Dodanie do kąpieli znakomicie wpływają na stan skóry, uelastyczniają ją i ujędrniają, pomagają pozbyć się podrażnień oraz stanów zapalnych.


"Dzika róża (łac. Rosa canina L.) Inne nazwy: róża pospolita, polna róża, cierniowa róża, szypszyna.

Róża dzika występuje na skraju lasów, na zrębach, przy drogach, na miedzach, w zaroślach, na wszelkich nieużytkach, często sadzona jest w parkach i ogrodach jako krzew ozdobny i jako żywopłot.
Róża jest jedną z najdawniej stosowanych w lecznictwie roślin. Znana była już lekarzom starożytnym. Rzymskie patrycjuszki pielęgnowały cerę maseczkami z płatków róży.
Również w lecznictwie ludowym wielu krajów owoce i kwiaty róży miały szerokie zastosowanie. We Francji kwiat róży stosowano jako lek przeciwszkorbutowy, przeciw robakom, przy hemoroidach i jako środek ogólnie wzmacniający. W Bułgarii kwiat róży używany jest do dziś w schorzeniach przewodu pokarmowego, do płukań przy zapaleniu jamy ustnej i gardła oraz spojówek. Jako antyseptyk przy zapaleniu spojówek stosowana jest tu również woda różana przygotowywana przez rozpuszczenie olejku różanego w wodzie.  W rosyjskim lecznictwie ludowym kwiat róży jest zalecany w chorobach płucnych, w zapaleniu górnych dróg oddechowych, w chorobach przeziębieniowych, a także w chorobach przewodu pokarmowego np. w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zapaleniu żołądka itp. Roztartym kwiatem posypywano trudno gojące się rany.
We współczesnej medycynie owoc róży stosowany jest przy biegunce, nieżytach przewodu pokarmowego, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, chorobach zakaźnych, chorobach przeziębieniowych, w okresie rekonwalescencji, zalecany jest również kobietom ciężarnym i karmiącym matkom. Ponadto przy bezsenności i w stanach pobudzenia nerwowego.
Poza lecznictwem owoc róży ceniony jest w gospodarstwie domowym i przetwórstwie spożywczym do wytwarzania soków, koncentratów witaminowych, syropów, win, herbatek ziołowych itp."

Więcej o dzikiej róży poczytać można w „Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie” Mateusz Emanuel Senderski strona 539-542

Uwaga! Zioła, jak wszystko w nadmiarze, mogą szkodzić. Zawsze warto konsultować się z lekarzem, gdy przyjmujemy leki syntetyczne i chcemy jeszcze zażywać zioła.

*Podane tu informacje mają charakter wyłącznie informacyjny i nie służą do diagnozowania i leczenia chorób. Zioła i naturalne produkty mogą silnie działać na ludzki organizm, wchodzić w interakcje z żywnością, lekami oraz silnie alergizować. Przed stosowaniem ziół i innych naturalnych produktów należy skonsultować się ze specjalistą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz