Według literatury zielarskiej płatki róży zawierają wiele cennych i rzadkich pierwiastków oraz związków mineralnych, flawonoidów, olejki eteryczne, karoteny i witaminy. Można ich używać jako uszlachetniający dodatek do każdego rodzaju herbat, napojów, deserów, można także pić jako samą herbatkę. Dodanie do kąpieli znakomicie wpływają na stan skóry, uelastyczniają ją i ujędrniają, pomagają pozbyć się podrażnień oraz stanów zapalnych.
Róża dzika występuje na skraju lasów, na zrębach, przy
drogach, na miedzach, w zaroślach, na wszelkich nieużytkach, często sadzona
jest w parkach i ogrodach jako krzew ozdobny i jako żywopłot.
Róża jest jedną z najdawniej stosowanych w lecznictwie roślin.
Znana była już lekarzom starożytnym. Rzymskie patrycjuszki pielęgnowały cerę
maseczkami z płatków róży.
Również w lecznictwie ludowym wielu krajów owoce i kwiaty
róży miały szerokie zastosowanie. We Francji kwiat róży stosowano jako lek
przeciwszkorbutowy, przeciw robakom, przy hemoroidach i jako środek ogólnie
wzmacniający. W Bułgarii kwiat róży używany jest do dziś w schorzeniach
przewodu pokarmowego, do płukań przy zapaleniu jamy ustnej i gardła oraz spojówek.
Jako antyseptyk przy zapaleniu spojówek stosowana jest tu również woda różana
przygotowywana przez rozpuszczenie olejku różanego w wodzie. W rosyjskim
lecznictwie ludowym kwiat róży jest zalecany w chorobach płucnych, w zapaleniu
górnych dróg oddechowych, w chorobach przeziębieniowych, a także w chorobach
przewodu pokarmowego np. w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zapaleniu żołądka
itp. Roztartym kwiatem posypywano trudno gojące się rany.
We współczesnej medycynie owoc róży stosowany jest przy
biegunce, nieżytach przewodu pokarmowego, chorobie wrzodowej żołądka i
dwunastnicy, chorobach zakaźnych, chorobach przeziębieniowych, w okresie
rekonwalescencji, zalecany jest również kobietom ciężarnym i karmiącym matkom.
Ponadto przy bezsenności i w stanach pobudzenia nerwowego.
Poza lecznictwem owoc róży ceniony jest w gospodarstwie
domowym i przetwórstwie spożywczym do wytwarzania soków, koncentratów
witaminowych, syropów, win, herbatek ziołowych itp."
Więcej o dzikiej róży poczytać można w „Prawie wszystko o ziołach i
ziołolecznictwie” Mateusz Emanuel Senderski strona 539-542
*Podane tu informacje mają charakter wyłącznie informacyjny i nie służą do diagnozowania i leczenia chorób. Zioła i naturalne produkty mogą silnie działać na ludzki organizm, wchodzić w interakcje z żywnością, lekami oraz silnie alergizować. Przed stosowaniem ziół i innych naturalnych produktów należy skonsultować się ze specjalistą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz