czwartek, 20 lutego 2014

Nie ma jak u Mamy - sernik na półkruchym spodzie

"Przyjeżdżasz do domu rodzinnego, a tam czeka na ciebie tradycyjny sernik. Zajadasz się nim, słuchasz opowieści, sama opowiadasz... czas miło mija, kolejna herbata, kolejny kawałek sernika... I choć przez myśl przemknie ci, że te słodkości mogą odłożyć się w postaci niechcianego tłuszczyku, to przecież wiesz, że pójdziesz na spacer, i że nawet jeśli nie uda się spalić dodatkowych kalorii, to ożywcze, mazurskie powietrze dotleni i odświeży. Twoje kochane pagórki wciąż tam są - jakie to szczęście. Niezmienność w tym szybko zmieniającym się świecie, z tym pędzącym na łeb, na szyję - czasem. I ta wszechobecna przestrzeń - znów koi duszę! Przyjeżdżasz tu spragniona - jak do źródła, napoić duszę spokojem. Musi potem na długo wystarczyć."


Składniki:
ciasto:
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • ¼ szklanki cukru,
  • ½ kostki masła,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

masa serowa:
  • 1 kg twarogu gotowego lub dwa razy zmielonego przez maszynkę,
  • 4 lub 5 jajek,
  • ½ kostki roztopionego masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki kaszy manny,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść na gładkie ciasto. Ciastem wylepić spód foremki (w rodzinnym domu Fraszki od lat piecze się ten sernik zawsze w spodzie od prodiża) wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Roztopić masło, ostudzić. Oddzielić żółtka od białek i przełożyć do oddzielnych misek. Do dużej miski przełożyć twaróg, wsypać cukier oraz dodać żółtka i ubijać robotem kilka minut, aż wszystkie składniki się ładnie połączą. Następnie dodać roztopione i ostudzone masło. Ubijać kilka minut, aż masło połączy się z masą twarogową. Następnie dodać 2 łyżeczki kaszy manny i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wymieszać łyżką z masą twarogową. W osobnej misce ubić na sztywno pianę z białek. Do masy twarogowej przełożyć ubitą pianę i bardzo delikatnie wymieszać z twarogiem. Tak przygotowaną masę twarogową przelać na ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez godzinę.




2 komentarze:

  1. Dzięki za ten przepis. Po całym internecie poszukuję już od jakiegoś czasu takiego właśnie prostego sernika, a wszędzie dziesiątki różnych równie wykwintnych, co wymyślnych. A dla mojego męża ten właśnie jest IDEALNY :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się zatem, że tu do mnie trafiłaś i że sernik smakuje :-)

      Usuń