wtorek, 27 października 2015

Pasta do chleba z zielonej soczewicy

Podobnie, jak pastę z fasoli, można przygotować z innych nasion strączkowych, takich jak soczewica i ciecierzyca. Robiłam je już obie wielokrotnie. Wszystkie robię mniej więcej tak samo. Trochę oliwy, trochę ziół, sól, pieprz i obowiązkowo mały ząbek czosnku. Teraz, w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie czosnek będzie nas wzmacniał :-) Ok. jej wygląd może nie zachwyca, a jest bardzo smaczna i pożywna.


Składniki:

  • 100 g zielonej soczewicy,
  • 4 łyżki oliwy,
  • mały ząbek czosnku, (kto lubi i może więcej, to nawet 2 ząbki)
  • ulubione zioła, ale w małej ilości np. po szczypcie prowansalskich, imbiru, kurkumy, itp.
  • sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Soczewicę można zalać wodą i odstawić na godzinę przed gotowaniem (ale nie trzeba tego robić, można od razu ją gotować). Następnie przelać ją bieżącą wodą na sicie. Gotować do miękkości, około 30-40 minut. Ostudzić. Przełożyć do naczynia i dodać obrany ząbek czosnku, oliwę, zioła, sól i pieprz i zmiksować blenderem na gładką masę. Gotowe. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz