Składniki (porcja dla 2 osób):
- 100 g kaszy jaglanej,
- 2 szklanki mleczka kokosowego z tego przepisu,
- garść ziarenek granatu,
- 1 łyżka miodu.
Kaszę przed ugotowaniem prażę w suchym garnku o grubym dnie - czyli na małym ogniu podgrzewam ją od czasu do czasu mieszając, do czasu aż zacznie pachnieć. Trzeba ją pilnować, aby się nie przypaliła. Następnie zalewam ją wrzątkiem i mieszam i odlewam mętną wodę - robię to dwukrotnie. Potem dolewam wrzątku tak, aby poziom wody był o centymetr wyżej niż kasza. Przykrywam garnek przykrywką i gotuję na malutkim ogniu do całkowitego wyparowania wody - trwa to około 10 minut. Od czasu do czasu zaglądam do garnka i sprawdzam, czy woda się już wygotowała. Pozostawiam jeszcze kaszę jakiś czas pod przykryciem. Taka kasza jest smaczna, nie ma gorzkawego posmaku. W czasie gdy gotuje mi się kasza obieram granat i wyłuskuję nasionka - mozolna praca i trzeba uważać, aby nie poplamić ubrania pryskającym zewsząd sokiem. Następnie ugotowaną kaszę przekładam do rondelka i zalewam mleczkiem kokosowym i doprowadzam do wrzenia i gotuję jeszcze chwilę - jakieś 5 minut. Następnie przelewam kaszę na talerz posypuję ziarenkami granatu, polewam miodem i gotowe. Pyszna, słodka i sycąca kasza jaglana gotowa. Smacznego.
jaglanka na słodko to coś, co uwielbiam!
OdpowiedzUsuńMagdo, dzięki, że wpadłaś do mnie na słodką jaglankę :-) Pozdrawiam :-)
Usuń