niedziela, 30 listopada 2014

Dynia marynowana w occie z goździkami - ostatni dzwonek

To już ostatni dzwonek na przygotowanie marynowanej dyni. Jeszcze można ją kupić na targach i w sklepach. Dynia przygotowana według tego przepisu jest delikatna, pasuje do dań mięsnych i słodkich deserów oraz jako warzywny dodatek do obiadu. Przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu, a podanie niebanalnej przystawki na spotkaniach przy stole może zaskoczyć naszych współbiesiadników, a nam na pewno przyniesie nie jeden komplement :-) Dynia marynowana w occie z goździkami jest po prostu pyszna.


Składniki:
  • 2,5 kg dyni,
  • 5 szklanki wody,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 10 ładnych goździków,
  • 1 szklanka octu 10%.
Wykonanie:
Dynię umyć, obrać ze skóry i pokroić w kawałki. Do garnka wlać wodę, dosypać cukier i cukier waniliowy, dorzucić goździki i dolać ocet i zagotować. Do gotującej się marynaty wrzucić kawałki dyni i gotować, aż zrobi się miękka, ale nie będzie się jeszcze rozpadać. Dynię przełożyć do wyparzonych słoików, zalać marynatą (wodą, w której się gotowała dynia). Słowiki zakręcić, następnie odwrócić do góry dnem, aby się zamknęły, poczekać aż wystygną. Nie pasteryzować już ich.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz