Składniki (porcja dla 2 osób):
- szparagi pieczone z płatkami migdałowymi (mogą być i białe i zielone),
- 2 steki wołowe,
- 8 ziemniaków,
- sól, pieprz kajeński,
- rozmaryn suszony,
- oliwa,
Wykonanie:
Szparagi upiecz według tego przepisu. Steki wołowe umyj, osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj solą pieprzem i 3 łyżkami oliwy, odłóż je na talerzu na czas przygotowywania ziemniaków. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na kawałki. Ułóż w żaroodpornym naczyniu na papierze do pieczenia, posyp solą, pieprzem i suszonym rozmarynem oraz skrop oliwą i wstaw na około 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Gdy ziemniaki będą już miękkie, rozgrzej patelnię i smaż steki wołowe po 5 minut z każdej strony - ten czas da nam dobrze wysmażone steki (well done). Nie potrzeba już tłuszczu na patelnię, bo pamiętamy, że nasze steki marynowały się pół godziny w przyprawach i oliwie. Podawaj ciepłe. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz