niedziela, 18 maja 2014

Prosty obiad: szparagi, stek wołowy i pieczone ziemniaki

W weekendy Fraszka ma więcej czasu na przygotowywanie smacznych posiłków. Ta propozycja jest prosta. I co ważne nie zabiera dużo czasu. Gdyż zarówno szparagi, jak i ziemniaki można piec równocześnie na dwóch poziomach piekarnika ogrzewanego góra dół. A usmażenie steków, to dziecinada. Każdy to potrafi. Fraszka stara się maksymalnie wykorzystać czas, który spędza w kuchni, więc od razu wraz z ziemniakami przygotowała karmelizowaną marchewkę według tego przepisu.


Składniki (porcja dla 2 osób):
  • szparagi pieczone z płatkami migdałowymi (mogą być i białe i zielone),
  • 2 steki wołowe,
  • 8 ziemniaków,
  • sól, pieprz kajeński, 
  • rozmaryn suszony, 
  • oliwa,
Wykonanie:
Szparagi upiecz według tego przepisu. Steki wołowe umyj, osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj solą pieprzem i 3 łyżkami oliwy, odłóż je na talerzu na czas przygotowywania ziemniaków. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na kawałki. Ułóż w żaroodpornym naczyniu na papierze do pieczenia, posyp solą, pieprzem i suszonym rozmarynem oraz skrop oliwą i wstaw na około 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Gdy ziemniaki będą już miękkie, rozgrzej patelnię i smaż steki wołowe po 5 minut z każdej strony - ten czas da nam dobrze wysmażone steki (well done). Nie potrzeba już tłuszczu na patelnię, bo pamiętamy, że nasze steki marynowały się pół godziny w przyprawach i oliwie. Podawaj ciepłe. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz