piątek, 16 maja 2014

Białe szparagi pieczone z płatkami migdałów

Szparagi... w maju, maj ze szparagami. Co ciekawego można zrobić ze szparagów? Otóż wiele rzeczy, ale najlepiej smakują najprościej: ugotowane na parze lub w osolonej wodzie albo upieczone w piekarniku. I taką propozycję na dziś ma dla Was Fraszka. A w tym poście znajdziecie wartości odżywcze szparagów: Szparagi: białe czy zielone?


Składniki (porcja dla 2 osób):
  • pęczek szparagów,
  • 2-3 łyżki płatków migdałów,
  • sól, pieprz kajeński,
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • woda.
Wykonanie:
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce, obrać końcówki. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać solą, pieprzem kajeńskim, skropić oliwą, posypać płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez pół godziny. Szparagi będą al dente. W czasie pieczenia kilka razy delikatnie spryskiwać szparagi wodą. Zajadać jako samodzielną przystawkę lub jako dodatek do głównego dania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz