Bułeczki twarogowe robi się tak szybko, że postanowiłam zrobić jeszcze jedno podejście. Poszukałam jednak nieco innego przepisu niż na bułeczki z brzoskwiniami, które robiłam jakiś czas temu. Te wychodzą dużo lepsze.
Składniki (na 4 duże bułeczki):
- 250 g twarogu,
- 2 jajka,
- 150 g mąki pszennej,
- 1-2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 3-4 morele,
Wykonanie:
Do miski włożyć twaróg i jajka, następnie wsypać mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać wszystko do połączenia składników. Nastepnie zagnieść ciasto podzielić na cztery części. Na blasze wyłożonej papierem wykładać kule ciasta, w środku zrobić wgłebienie. Morele umyć i pokroić w kawałki. Wgłębienie ciasta wypłenić morelami. Zanim wyłożyłam morele, dodałam po łyżce serka waniliowego, ale to zbędne i bez tego będą smakowały lepiej. Myślałam, że serek doda nieco słodkiego, a okazało się wprost przeciwnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez 20-30 minut. Sprawdzać, czy się nie za bardzo przypiekają. Ostudzić. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz