Mam trochę cukinii w ogrodzie. Było już leczo, zupa z cukinii oraz zupa z kurkami i cukinią. Na instagramie widziałam wiele różnych spodów do pizzy. Pomyślałam, że taki z cukinią też da się zrobić. Dodatki to już kwestia naszych upodobać, co tam lubimy - sery, pomidory, oliwki, szynka, pieczarki, cebulka, itd.
Składniki:
- 1 cukinia,
- 1 marchew,
- 2 ziemniaki,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 1 jako,
- sól i pieprz do smaku,
- suszone zioła: bazylia, oregano, tymianek,
- pomidor,
- ser mozarella.
Wykonanie:
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić na sito do odsączenia nadmiaru wody. Ziemniaki i marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wszystkie warzywa przełożyć do miski i wymieszać razem, dodając mąkę i jajko. Dodać sól i pieprz. Wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, uformować okrągły placek. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni przez 30 - 40 minut. Po tym czasie wyjąć, nałożyć ulubione dodatki u mnie pomidor i ser mozarella. Posypać suszonymi ziołami: bazylia, oregano i tymiankiem. Skropić oliwą i wstawić na 10 minut do piekarnika. Podawać z rukolą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz