środa, 30 października 2013

Pieczona dynia z tymiankiem i miodem

Dynię albo się kocha, albo nienawidzi. Fraszka dynię bardzo lubi. Przyrządza z niej najczęściej zupę albo gotuję ją na parze lub piecze w piekarniku i podaje jako samodzielną przekąskę. Rok temu, kiedy bloga jeszcze nie było przygotowywała z dyni także konfiturę. Dynię trzeba dobrze przyprawić, bo sama w sobie ma bardzo delikatny smak.


Składniki (porcja dla 2 osób):
  • około kilograma dyni,
  • łyżka miodu,
  • łyżka oliwy,
  • łyżeczka tymianku,
  • sól i pieprz cayenne,
Wykonanie:
Dynię umyć, obrać ze skóry, pokroić w kawałeczki. Ułożyć w foli spożywczej w żaroodpornym naczyniu, posypać tymiankiem, skropić oliwą i miodem, doprawić solą i pieprzem cayenne. Zawinąć w folię i piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Fraszka zajada ją jako samodzielną przekąskę na ciepło albo zimno lub dodaje jako warzywo do pieczonego mięsa (wołowiny lub indyka). Smacznego :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz