niedziela, 10 lipca 2022

Prosty przepis na szpinak. A jak mam go za dużo, to mrożę

Co zrobić, gdy w ogrodzie obrodzi szpinak. Jeść go codziennie? No można, ale obawiam się, że może się znudzić. Co więc robię, gdy mam jego nadmiar? Mrożę. 

Prosty przepis na szpinak z patelni ze śmietaną i czosnkiem.


Składniki na 1 porcję:

  • 2 duże garście szpinaku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 cebuli,
  • 1/4 szklanki śmietany może być 18%,
  • sól, pieprz, zmielona gałka muszkatołowa, 
Wykonanie:

Szpinak umyć, osuszyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać średniej wielkości patelnię, wlać oliwę i masło, wrzucić cebule, 2 minuty smażyć, dodać szpinak i mieszać, aż zwiędnie. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do szpinak. wszystko razem wymieszać dusić 5 minut dolać śmietanę i dusić 2 minuty. Gotowe. 


Mrożenie szpinaku:

Wybrać zdrowe liście bez oznak uszkodzeń i niechcianych "stowrzonek". Umyć, odsączyć, wysuszyć, np. w specjalnej suszarce. Zapakować do foliowych torebek przeznaczonych do mrożenia i umieścić w zamrażalce. Gotowe. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz