Co zrobić, gdy w ogrodzie obrodzi szpinak. Jeść go codziennie? No można, ale obawiam się, że może się znudzić. Co więc robię, gdy mam jego nadmiar? Mrożę.
Prosty przepis na szpinak z patelni ze śmietaną i czosnkiem.
Składniki na 1 porcję:
- 2 duże garście szpinaku,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 cebuli,
- 1/4 szklanki śmietany może być 18%,
- sól, pieprz, zmielona gałka muszkatołowa,
Szpinak umyć, osuszyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać średniej wielkości patelnię, wlać oliwę i masło, wrzucić cebule, 2 minuty smażyć, dodać szpinak i mieszać, aż zwiędnie. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do szpinak. wszystko razem wymieszać dusić 5 minut dolać śmietanę i dusić 2 minuty. Gotowe.
Mrożenie szpinaku:
Wybrać zdrowe liście bez oznak uszkodzeń i niechcianych "stowrzonek". Umyć, odsączyć, wysuszyć, np. w specjalnej suszarce. Zapakować do foliowych torebek przeznaczonych do mrożenia i umieścić w zamrażalce. Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz