Jak przygotować najprostszy omlet z owocami? To bardzo proste i bardzo smaczne danie. Wystarczą dowolne owoce, jakie akurat mamy: maliny, truskawki, porzeczki, jagody, borówki, banany, gruszki, jabłka, morele, brzoskwinie, śliwki. U mnie akurat maliny z własnego ogrodu i jagody z lasu. 3 jajka, trochę mleka, mąki i gotowe. Ja w zasadzie robię ten omlet na oko.
Składniki na 2 omlety:
- 3 jajka,
- 1/4 szklanki mleka,
- 2 łyżki mąki,
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie),
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki serka kanapkowego lub homogenizowanego,
- szczypta soli,
- 1 łyżka masła i 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia.
Wykonanie:
Owoce umyć odsączyć z nadmiaru wody na sicie. Jajka umyć. Do sporej miski wbić jajka. Roztrzepać je ręczną trzepaczką. Dodać mleko, szczyptę soli i cukier jeśli używamy i wszystko energicznie zmieszać. Na koniec dodać mąkę i ponownie wszystko razem energicznie wymieszać. Rozgrzać średniej wielkości patelnię, dodać połowę masła i oleju i wlać połowę masy omletowej na patelnię. na średniej wielkości ognia smażyć aż zetnie się większość masy, ostrożnie przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia. Przełożyć na duży talerz, połowę posmarować serkiem, posypać rozdrobnionymi owocami, jeśli to jest np. banan, polać miodem, zakryć drugą połową omletu i gotowe. Drugiego omleta smażyć i przygotować tak samo. Smacznego.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam