Hummus to pasta z ugotowanej ciecierzycy z dodatkiem paty z sezamu. Robię taką pastę od lat. Przygotowuje się ją szybko, zwłaszcza, gdy używam gotowej ciecierzycy z puszki lub ze słoika. Jest smaczna i zdrowa. Polecam każdemu taką domowa, bo wtedy wiemy, że nie zawiera dodatkowych konserwantów, jakie można znaleźć w gotowych, kupowanych w sklepie.
Składniki
- 400 g gotowanej lub ciecierzycy z puszki,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- 5 łyżek pasty sezamowej tahini (gotowej lub samodzielnie przygotowanej),
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),
- 1 łyżka oliwy,
- sól i pieprz.
Wykonanie:
Ciecierzycę zamoczyć w misce na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości. Ciecierzycę z puszki odsączyć na sicie i umieścić w wysokim pojemniku blendera. Dodać kilka łyżek zalewy lub wody z gotowania ciecierzycy i miksować kilka minut. Następnie dodać resztę w składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, oliwę oraz kumin. Posolić i dodać pieprz do smaku. Zmiksować na gładką masę. Gotowe. Pastą smaruję pieczywo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz