Domowa pasta tahini - jak ją przygotować? Nie wiedziałam, że to takie proste. Gdybym wiedziała, że jest to tak łatwe, to już od dawna przygotowywałabym ją samodzielnie. Użyłam jej do przygotowania hummusu z ciecierzycy.
Składniki:
- 200 g jasnego sezamu
- 2 - 4 łyżki oliwy
Wykonanie:
Sezam uprażyć na gorącej dużej patelni. Uważać, aby się nie przypalił. Sezam będzie gotowy, gdy nabierze delikatnie złotego koloru. Sezam wsypać do wysokiego pojemnika i zmiksować ręcznym blenderem przez około 10 minut. Po dłuższym miksowaniu sezam zmieni się w gładką masę. Można przyśpieszyć uzyskanie gładkiej masy, dodając oliwę. Pastę przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce najdłużej przez miesiąc lub wykorzystać od razu, np. do przygotowaniu hummusu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz