środa, 20 lipca 2022

Domowa pasta tahini - jak ją przygotować?

Domowa pasta tahini - jak ją przygotować? Nie wiedziałam, że to takie proste. Gdybym wiedziała, że jest to tak łatwe, to już od dawna przygotowywałabym ją samodzielnie. Użyłam jej do przygotowania hummusu z ciecierzycy. 



Składniki:

  • 200 g jasnego sezamu 
  • 2 - 4 łyżki oliwy

Wykonanie:

Sezam uprażyć na gorącej dużej patelni. Uważać, aby się nie przypalił. Sezam będzie gotowy, gdy nabierze delikatnie złotego koloru. Sezam wsypać do wysokiego pojemnika i zmiksować ręcznym blenderem przez około 10 minut. Po dłuższym miksowaniu sezam zmieni się w gładką masę. Można przyśpieszyć uzyskanie gładkiej masy, dodając oliwę. Pastę przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce najdłużej przez miesiąc lub wykorzystać od razu, np. do przygotowaniu hummusu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz