środa, 30 października 2019

Szybka konfitura z żurawiny

Gdy nadchodzi jesień, czkam na żurawinę. W tym roku też. I jak tylko się pojawia, przygotowuję z niej szybką konfiturę. Nie pasteryzuję, bo zużywam ją niemal od razu, przede wszystkim do porannej owsianki, ale też do naleśników i innych deserów.


Składniki:

  • 500 g świeżej żurawiny,
  • 5 czubatych łyżek cukru.
Wykonanie:
żurawinę opłukać na sicie. Włożyć do garnka o grubym dnie, można na dno wlać odrobinę wody, dodać cukier i wymieszać. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu od czas do czasu mieszając, gdy większość owoców popęka zdjąć przykrywkę i gotować jeszcze 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż prawie wszystkie owoce się rozpadną. Przekładać do wyparzonych słoiczków, zakręcić odwrócić do góry dnem. Jeśli chcemy konfiturę przechować dłużej trzeba ją pasteryzować, jeśli nie, to wystarczy przechowywać w lodówce i po otwarciu zużyć w ciągu tygodnia.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz