sobota, 19 października 2019

Omlet z serkiem waniliowym i granatem

Od czasu do czasu lubię zjeść omlet. Na blogu pokazywałam już omlety: ten z jabłkami, ten z gruszkami i ten z warzywami. Można je robić w wersji bezglutenowej z mąką ryżową, kukurydzianą, jaglaną lub inną bezglutenową. Ten jest z mąką pszenną na słodko z serkiem i pysznym dojrzałym granatem.


Składniki (2 omlety):

  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mleka, 
  • 2 łyżki mąki,
  • szczypta soli, 
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 serek waniliowy,
  • garść owoców granatu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia.
Wykonanie:
Jajka umyć, rozbić do miski, dodać mleko, cukier, sól i roztrzepać ręczną trzepaczką. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Na średnim ogniu rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju, wlać połowę masy i czekać aż się zetnie i lekko zbrązowieje, delikatnie przewrócić na drugą stronę i piec do lekkiego zbrązowienia. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, następnie przełożyć na drugi talerz. W ten sam sposób usmażyć drugiego placka. Na środek placków wyłożyć serek, posypać granatem. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz