Składniki (2 omlety):
- 2 jajka,
- 4 łyżki mleka,
- 2 łyżki mąki,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 serek waniliowy,
- garść owoców granatu,
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia.
Wykonanie:
Jajka umyć, rozbić do miski, dodać mleko, cukier, sól i roztrzepać ręczną trzepaczką. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Na średnim ogniu rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju, wlać połowę masy i czekać aż się zetnie i lekko zbrązowieje, delikatnie przewrócić na drugą stronę i piec do lekkiego zbrązowienia. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, następnie przełożyć na drugi talerz. W ten sam sposób usmażyć drugiego placka. Na środek placków wyłożyć serek, posypać granatem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz