Porcja dla 4 osób
Składniki:
- kilogram ziemniaków średniej wielkości,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- oliwa lub olej rzepakowy
- gotowa przyprawa do ziemniaków,
- zioła suszone, po szczypcie: kurkumy, ziół prowansalskich, ostrej papryki, inne ulubione
- sól.
Wykonanie:
Całe ziemniaki umyć i wyszorować skórkę. Wrzucić do wrzątku i gotować 15-20 minut. Gdy robimy pieczone ziemniaki w talarkach, ziemniaki należy obrać i pokroić w talarki. Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Do miseczki wsypać zioła i przyprawę do ziemniaków, zalać oliwą i wymieszać. Polać ziemniaki i posolić je, na wierzchu ułożyć gałązki świeżego tymianku. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około godzinę, do miękkości ziemniaków. Zjadać jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu. Wyśmienicie smakują z zsiadłym mlekiem i fasolką szparagową z bułką tartą i masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz