niedziela, 18 sierpnia 2019

Pieczone ziemniaki z tymiankiem - całe i w talarkach

Pieczone ziemniaki, któż ich nie lubi? A jak prosto i szybko można je przygotować! A jeśli macie w ogródku lub w doniczce świeży tymianek, to koniecznie go do tego dania dodajcie. Całe ziemniaki wcześniej trzeba obgotować, talarki już nie.



Porcja dla 4 osób
Składniki:

  • kilogram ziemniaków średniej wielkości,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • oliwa lub olej rzepakowy
  • gotowa przyprawa do ziemniaków, 
  • zioła suszone, po szczypcie: kurkumy, ziół prowansalskich, ostrej papryki, inne ulubione
  • sól.

Wykonanie:
Całe ziemniaki umyć i wyszorować skórkę. Wrzucić do wrzątku i gotować 15-20 minut. Gdy robimy pieczone ziemniaki w talarkach, ziemniaki należy obrać i pokroić w talarki. Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Do miseczki wsypać zioła i przyprawę do ziemniaków, zalać oliwą i wymieszać. Polać ziemniaki i posolić je, na wierzchu ułożyć gałązki świeżego tymianku. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około godzinę, do miękkości ziemniaków. Zjadać jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu. Wyśmienicie smakują z zsiadłym mlekiem i fasolką szparagową z bułką tartą i masłem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz