Kolejna ziołowa herbatka - lawenda wąskolistna. Koi nerwy,
ułatwia zasypianie, pobudza apetyt i przyspiesza trawienie. Można ją pić,
można ją "zapakować" w lniany woreczek i wrzucić do szafy z
ubraniami, pościelą, itp., można w końcu zrobić z niej bukiet i postawić w
wazonie, pięknie się prezentuje i nadaje przyjemny aromat otoczeniu.
Herbatę przyrządzoną, jak na zdjęciu poniżej parzymy pod przykryciem około 15 minut. A potem oczywiście przecedzamy przez sitko. Na taką filiżankę dajemy 1 płaską łyżeczkę kwiatków.
Lawenda wąskolistna, z łaciny Lavandula angustifolia
'Hidcote'. Inne nazwy: l. lekarska, l. wąskolistna, l. zwykła
Roślina wieloletnia pochodząca z regionu śródziemnomorskiego.
Znana była już w starożytności i używana głównie do aromatyzowania kąpieli, a
olejek z niej pozyskiwany – do nacierania ciała w celu pozbycia się wszy.
Kwiaty służyły do sporządzania wina lawendowego, które „mózg zimny i żołądek
osłabły rozgrzewa, a zawroty głowy oddala”. Ocet lawendowy „serce posila, a
przed mdłościami ratuje i pulsa odpędza”, służył również do zwilżania okładów.
Lawendę uważano za środek pobudzający, żołądkowy, przeciwreumatyczny i
antyseptyczny, używany przy neurastenii, biciu serca, paraliżu, omdleniach i
drgawkach. Kwiatami lawendy wypełniano materacyki i woreczki zapachowe, które
wkładano do szaf przeciw molom, a także dodawano do kadzideł. W
czasie pierwszej wojny światowej Francuzi olejkiem lawendowym leczyli źle
gojące się rany. Obecnie kwiat lawendy stosuje się w celu pobudzenia apetytu i
przyspieszenia trawienia. Kwiaty działają żółciopędnie, żółciotwórczo,
uspokajająco i bakteriobójczo. Zewnętrznie zaleca się je jako dodatek do
kąpieli w leczeniu chorób skóry i nerwobóli. W kuchni kwiatami lawendy
przyprawia się pieczeń baranią, niektóre zupy, galaretki, ryby i sałatki.
Lawenda jest rośliną miododajną i ozdobną. Nadaje się do nasadzeń w
ogródkach skalnych i do formowania niskich rabat. Ścięte i zasuszone
kwiatostany bardzo ładnie prezentują się w suchych bukietach.
*Podane tu informacje mają charakter wyłącznie informacyjny i nie służą do diagnozowania i leczenia chorób. Zioła i naturalne produkty mogą silnie działać na ludzki organizm, wchodzić w interakcje z żywnością, lekami oraz silnie alergizować. Przed stosowaniem ziół i innych naturalnych produktów należy skonsultować się ze specjalistą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz