środa, 31 sierpnia 2022

Sałatka: roszponka, świeże i suszone pomidory, cebula, oliwki, ser feta

Wiosna posiałam roszponkę w ogrodzie. 3 małe grządki i cieszę się przez całe lato świeżą i zdrową zieleniną. Najczęściej przygotowywałam z niej tę właśnie sałatkę. Dodawałam świeże i suszone pomidory, ogórka, cebulkę i oliwki. Do tego dużo ziół i oliwa. Szybko i zdrowo.

Składniki dla 2 osób:

  • 2 duże garście liści roszponki,
  • 1 średni pomidor,
  • 1 średni ogórek
  • 1/2 cebuli,
  • garść oliwek,
  • ser feta lub inny biały ser sałatkowy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki oliwy - można wykorzystać olej z suszonych pomidorów,
  • ulubione zioła świeże lub suszone: tymianek, oregano, bazylia, szałwia. 
  • sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Roszponkę umyć, odsączyć z wody. Przełożyć do dużej miski. Pomidora i ogórka umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pomidory suszone wyjąć z oleju i nieco odsączyć, pokroić w kawałki. Ser feta pokroić w kawałki. Wszystko dodać do miski z roszponką., dorzucić oliwki. Do małej miseczki wlać olej z pomidorów suszonych, dodać ulubione zioła i rozgnieciony w prasce czosnek. Przelać do miski z sałatą i warzywami. Doprawić solą i pieprzem i wszystko wymieszać. Gotowe. Smacznego.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz