Wiosna posiałam roszponkę w ogrodzie. 3 małe grządki i cieszę się przez całe lato świeżą i zdrową zieleniną. Najczęściej przygotowywałam z niej tę właśnie sałatkę. Dodawałam świeże i suszone pomidory, ogórka, cebulkę i oliwki. Do tego dużo ziół i oliwa. Szybko i zdrowo.
Składniki dla 2 osób:
- 2 duże garście liści roszponki,
- 1 średni pomidor,
- 1 średni ogórek
- 1/2 cebuli,
- garść oliwek,
- ser feta lub inny biały ser sałatkowy,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki oliwy - można wykorzystać olej z suszonych pomidorów,
- ulubione zioła świeże lub suszone: tymianek, oregano, bazylia, szałwia.
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Roszponkę umyć, odsączyć z wody. Przełożyć do dużej miski. Pomidora i ogórka umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pomidory suszone wyjąć z oleju i nieco odsączyć, pokroić w kawałki. Ser feta pokroić w kawałki. Wszystko dodać do miski z roszponką., dorzucić oliwki. Do małej miseczki wlać olej z pomidorów suszonych, dodać ulubione zioła i rozgnieciony w prasce czosnek. Przelać do miski z sałatą i warzywami. Doprawić solą i pieprzem i wszystko wymieszać. Gotowe. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz