środa, 25 września 2013

Tarta z gruszkami i gorgonzolą - przepis autorski

Jakiś czas temu Fraszka opowiadała o niezwykłej pizzy z gruszkami, gorgonzolą i płatkami migdałowymi, która posłużyła za inspirację do tej tarty. Przepis jest autorski, wymyślony na potrzeby diety bezglutenowej. Ma smak bardzo wytrawny (który daje i gorgonzola i mąka gryczana) i nie wszystkim może smakować.


Składniki:

  • 2 duże gruszki,
  • garść płatków migdałowych,
  • 50-100 g gorgonzoli (według uznania, bo ma bardzo intensywny smak i może zdominować całą potrawę),
  • 150 g mąki gryczanej,
  • 50 g płatków błyskawicznych owsianych (płatki owsiane są po to, aby związać ciasto, sama mąka gryczana nie wystarczy jest bardzo sucha),
  • 100 g masła,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli,
Wykonanie:
Najlepiej zacząć od ciasta. Mąkę gryczaną, płatki owsiane, masło, żółtko i szczyptę soli zagnieść na gładkie ciasto. Można je na chwilę włożyć do lodówki, ale nie jest to konieczne. Wylepić nim formę do tart lub jakiekolwiek inne naczynie żaroodporne, jak u Fraszki ;-) Następnie umyć gruszki, obrać pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić te ćwiartki w cienkie plasterki. Na wylepiony spód rozkruszyć gorgonzolę, ciasto nie musi być nią całkowicie pokryte, pod wpływem ciepła ser się roztopi i pokryje ciasto. {Poza tym, im więcej będzie gorgonzoli, tym bardziej intensywny będzie smak tarty). Na serze poukładać plasterki gruszki, posypać płatkami migdałowymi i piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut.






2 komentarze: