niedziela, 30 czerwca 2019

Prosty obiad: placki ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim i por gotowany na parze

Prostota w przygotowaniu obiadów, to jest to co bardzo lubię. Pora zazwyczaj jadałam surowego w surówce. Na gotowanie pora wpadłam już jakiś czas temu. Tak przygotowany jest pyszny. Wystarczy go polać masłem lub oliwą i lekko posolić. Tak smakuje najlepiej.


Składniki (1 porcja):

  • 2 ziemniaki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki, 
  • czosnek niedźwiedzi,
  • 1 por - część biała,
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka oliwy do polania pora
  • czarnuszka, 
  • sól.
Wykonanie:
Pora umyć dokładnie, ugotować na parze - zajmie to około 15-20 minut. W tym czasie umyć ziemniaki, obrać i zetrzeć na tarce. Dodać jajko, mąkę i sól i dokładnie wymieszać ciasto na placki. Placki upiec. Z tej porcji wyjdzie 5-6 placków. Placki wyłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z oleju. Na talerz wyłożyć placki oraz pora, polać go masłem lub oliwą, posypać czarnuszką i solą.



1 komentarz: