A będą to:
- powidła śliwkowe,
- ogórki małosolne,
- pomidory na zimę w słoikach,
- jabłkowy dżem na szarlotkę,
- dżem z brzoskwiń.
Przepisy już wkrótce. Tzn. na ogórki małosolne znajdziecie przepis tutaj. Większość będzie z książki kucharskiej Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska. Doskonałe przepisy dla każdej Pani Domu! 1001 przepisów", która już od kilku dobrych lat towarzyszy Fraszce w jej kulinarnej przygodzie, z książki "Kuchnia Polska. Nauka Gotowania" Marka Łebkowskiego, z której pochodził przepis na kurki, publikowany jakiś czas temu - tutaj. I oczywiście z ulubionych blogów kulinarnych.
Smakowitości, ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńKiedys takie przetwory były w każdym polskim domu. Teraz niestety jest to coraz rzadsze, a szkoda bo nie ma nic smaczniejszego niż domowe zapasy.
OdpowiedzUsuń