środa, 11 września 2013

Domowa spiżarnia - przetwory na zimę

Jesień już za progiem - dzisiejszy dżdżysty dzień odarł ze złudzeń, lato definitywnie odeszło. Zima nadciągnie szybciej, niż się tego spodziewamy. I choć na pewno przez całe lato przygotowywaliście przetwory, to teraz we wrześniu wciąż jest czas, aby jeszcze przygotować małe co nieco na zimowe dni. Gdy Fraszka wybrała się na targ, znów miała ochotę kupić wszystko. Jednak fizycznie nie miałaby sił tego wszystkiego przerobić. Zdecydowała się więc tylko na kilka przetworów.


A będą to:
Przepisy już wkrótce. Tzn. na ogórki małosolne znajdziecie przepis tutaj. Większość będzie z książki kucharskiej Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska. Doskonałe przepisy dla każdej Pani Domu! 1001 przepisów", która już od kilku dobrych lat towarzyszy Fraszce w jej kulinarnej przygodzie, z książki "Kuchnia Polska. Nauka Gotowania" Marka Łebkowskiego, z której pochodził przepis na kurki, publikowany jakiś czas temu - tutaj. I oczywiście z ulubionych blogów kulinarnych.

2 komentarze:

  1. Smakowitości, ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedys takie przetwory były w każdym polskim domu. Teraz niestety jest to coraz rzadsze, a szkoda bo nie ma nic smaczniejszego niż domowe zapasy.

    OdpowiedzUsuń