niedziela, 2 lutego 2014

Prosty obiad - łosoś, ryż, brokuły

Czasem wydaje się, że przygotowanie zdrowego posiłku zajmie nam dużo czasu - nic bardziej mylnego. Oto propozycja na zdrowy obiad, który przygotujecie w pół godziny: łosoś, ryż i brokuły.


Składniki (dla 2 osób):

  • około 300 g filetu z łososia,
  • pół szklanki ryżu,
  • mała główka brokuła,
  • 2 łyżeczki masła,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 2 plastry cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,

Wykonanie
Umyć łososia pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem, ułożyć na foli aluminiowej w naczyniu żaroodpornym, obłożyć kawałeczkami masła, odrobinę posolić i posypać koperkiem. Zawinąć folią i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około pół godziny. W tym czasie przepłukać ryż kilka razy wodą, wsypać do garnka i zalać wodą ponad powierzchnię ryżu, posolić, gotować na wolnym ogniu około 20-25 minut. Główkę brokuła rozdzielić na mniejsze różyczki, umyć i ugotować na parze, również około 20-25 minut. Łososia pokropić sokiem z cytryny i zajadać. Smacznego :-)



5 komentarzy:

  1. W prostocie piękno, a zdjęcia takich smakowitości pobudzają apetyt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. katastrofa!!!! jak mozna brokula gotowac 25minut?? przeciez po takiej obrobce traca kolor,wartosci odzywcze, a konsystencja zamienia sie w papke.
    5 minut to najdluzszy czas gotowania brokul.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brokuł gotowany na parze nie traci wartości i nie zamienia się w papkę, może rzeczywiście traci nieco na kolorze. Ja wolę miękkiego brokuła niż takiego ledwo "trąconego wrzątkiem", jakiego często serwowano mi w restauracjach.

      Usuń
    2. Gotować na parze -jest napisane

      Usuń
    3. Gotować na parze, czyli w specjalnym garnku do gotowania na parze. Taki garnek ma koszyczek, do którego wkładamy warzywa, całość przykrywamy przykrywką, a pod koszyczkiem jest garnek z gotującą się wodą, która parując, "gotuje" nam warzywa ;-)

      Usuń