Składniki (dla 2 osób):
- około 300 g filetu z łososia,
- pół szklanki ryżu,
- mała główka brokuła,
- 2 łyżeczki masła,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- 2 plastry cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
Wykonanie
Umyć łososia pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem, ułożyć na foli aluminiowej w naczyniu żaroodpornym, obłożyć kawałeczkami masła, odrobinę posolić i posypać koperkiem. Zawinąć folią i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około pół godziny. W tym czasie przepłukać ryż kilka razy wodą, wsypać do garnka i zalać wodą ponad powierzchnię ryżu, posolić, gotować na wolnym ogniu około 20-25 minut. Główkę brokuła rozdzielić na mniejsze różyczki, umyć i ugotować na parze, również około 20-25 minut. Łososia pokropić sokiem z cytryny i zajadać. Smacznego :-)
W prostocie piękno, a zdjęcia takich smakowitości pobudzają apetyt :)
OdpowiedzUsuńkatastrofa!!!! jak mozna brokula gotowac 25minut?? przeciez po takiej obrobce traca kolor,wartosci odzywcze, a konsystencja zamienia sie w papke.
OdpowiedzUsuń5 minut to najdluzszy czas gotowania brokul.
Brokuł gotowany na parze nie traci wartości i nie zamienia się w papkę, może rzeczywiście traci nieco na kolorze. Ja wolę miękkiego brokuła niż takiego ledwo "trąconego wrzątkiem", jakiego często serwowano mi w restauracjach.
UsuńGotować na parze -jest napisane
UsuńGotować na parze, czyli w specjalnym garnku do gotowania na parze. Taki garnek ma koszyczek, do którego wkładamy warzywa, całość przykrywamy przykrywką, a pod koszyczkiem jest garnek z gotującą się wodą, która parując, "gotuje" nam warzywa ;-)
Usuń