piątek, 25 maja 2018

Sałatka: ciecierzyca, pomidor, rzodkiewka, wędzona pierś z kurczaka, sałata masłowa, rukola

Ostatnio jestem wielką fanką ciecierzycy. Robię z niej humus, zupy oraz dodaję do wszelkiego rodzaju sałatek. Warto ją jeść, gdyż ma bardzo dużo wartości odżywczych i sporo witamin i minerałów*.


Składniki (na 1 porcję):
  • 3 łyżki ugotowanej ciecierzycy lub gotowej ze słoika, 
  • 1 średni pomidor, 
  • 4 rzodkiewki, 
  • kawałek wędzonej piersi z kurczaka, 
  • kilka liści sałaty masłowej
  • kilka gałązek rukoli,
  • na sos: ulubione zioła (np. oregano, bazylia, kurkuma, tymianek, itp), oliwa i sól do smaku.
Wykonanie:
Sałatę i rukolę umyć i osuszyć. Pomidora umyć i pokroić w spore kawałki. Rzodkiewkę umyć i pokroić w krążki. Kawałek wędzonej piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Na talerz wyłożyć liście sałaty masłowej, na to poukładać pokrojone: pomidory, rzodkiewki i kurczaka, polać to sosem (oliwa wymieszana z ziołami), a wierzch udekorować gałązkami rukoli. Gotowe. Smacznego.



Średnia wartość odżywcza ugotowanej (bez soli) ciecierzycy w 100 g
Wartość energetyczna - 164 kcal
Białko ogółem - 8,86  g
Tłuszcz - 2,59  g
Węglowodany - 27,42  g (w tym cukry proste 4,80)
Błonnik - 7,6 g

Witaminy:
Witamina C - 1,3 mg
Tiamina - 0.116 mg
Ryboflawina - 0.063 mg
Niacyna - 0.526  mg
Witamina B6 - 0.139 mg
Kwas foliowy - 172 μg
Witamina A - 27 IU
Witamina K - 4,0 μg

Minerały:
Wapń - 49 mg
Żelazo - 2,89 mg
Magnez - 48 mg
Fosfor - 168 mg
Potas - 291 mg
Sód - 7 mg
Cynk - 1,53 mg

(źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ciecierzyca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-cieciorki_33844.html)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz