wtorek, 22 maja 2018

Kopytka z twarogiem z mąką z amarantusa

Kopytka chodziły za mną już jakiś czas. Bardzo je lubię zwłaszcza z dużą ilością twarogu i podawane na słodko z cukrem i śmietaną. Jakiś czas temu kupiłam mąkę z amarantusa. Postanowiłam zrobić te kopytka z mąką z amarantusa. Wyszły bardzo smaczne.


Składniki:

  • 300 g ugotowanych ziemniaków, przeciśnięte przez praskę,
  • 300 twarogu białego,
  • 1 szklanka mąki z amarantusa,
  • 1 jajko,
  • sól do smaku.
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieść, utworzyć z nich zwartą kulę. Odrywać po kawałku i formować wałeczki na stolnicy posypanej mąką, nieco je spłaszczać i kroić na skośne kawałki. W dużym garnku zagotować wodę, osolić ją i dodać 2 łyżki oleju. Gdy woda będzie bulgotać, wkładać po partii kluski, mieszać, gdy wypłyną gotować 1 minutę i wyciągać łyżką cedzakową. Podawać jako samodzielne danie polane bułką tartą z masłem lub jako dodatek do obiadu - u mnie w towarzystwie buraczków i gotowanej marchewki. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz