Taką sałatkę można przygotować zarówno z pieczoną piersią z kurczaka, jak i z indyka. Ostatnio bardzo lubię dodawać do sałatek gotowaną ciecierzycę. Gotuję jej sporą ilość i przechowuję wystudzoną w zamkniętym pojemniku w lodówce. Ciecierzycę najlepiej moczyć w wodzie przez całą noc, a następnie ugotować do miękkości około 30-40 minut. Z tak ugotowanej ciecierzycy robię humus i zostawiam też trochę do sałatek właśnie. Gdy nie mam mięsa lub ryby, to do sałatki wystarczy dodać właśnie ciecierzycę i powstanie nam wartościowy posiłek. Ciecierzyca zwana też potocznie cieciorką zawiera dużo białka. Ma liczne właściwości zdrowotne: między innymi zapobiega
zaparciom, sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Można z niej robić także pasztety warzywne, zupy, gulasze i stosować jako dodatki do dań głównych i wiele innych jak np.:
ciecierzyca duszona ze szpinakiem.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 pierś z kurczaka upieczona (lub ugotowana na parze)
- 10 koktajlowych pomidorków,
- 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy,
- 1 kulka mozzarelli,
- 4 duże garści rukoli,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 ząbek czosnku,
- sól morska,
- pieprz czarny,
- 1 lub 2 łyżki soku z cytryny,
- przyprawy po szczypcie: oregano, kurkuma, bazylia, tymianek.
Wykonanie:
Pomidorki umyć i pokroić na pół. Rukolę umyć i odsączyć na sicie. Pierś z kurczaka oraz mozzarellę pokroić w kostkę. Z oliwy, cytryny i przypraw zrobić dresing - czyli wszystko razem energicznie wymieszać. Na dwóch dużych głębokich talerzach układać po kolei po 2 garście rukoli, następnie położyć kawałki kurczaka i mozzarelli, na to pokrojone pomidorki i po 2 łyżki ugotowanej ciecierzycy. Całość polać dresingiem. Gotowe. Smacznego.
Zapraszam serdecznie do konkursu na sałatki imprezowe :)
OdpowiedzUsuńhttps://cookpad.com/pl/konkursy/282-salatki-na-impreze