sobota, 30 grudnia 2017

Sałatka: pieczona pierś z kurczaka, ciecierzyca, mozzarella, pomidory koktajlowe, rukola

Taką sałatkę można przygotować zarówno z pieczoną piersią z kurczaka, jak i z indyka. Ostatnio bardzo lubię dodawać do sałatek gotowaną ciecierzycę. Gotuję jej sporą ilość i przechowuję wystudzoną w zamkniętym pojemniku w lodówce. Ciecierzycę najlepiej moczyć w wodzie przez całą noc, a następnie ugotować do miękkości około 30-40 minut. Z tak ugotowanej ciecierzycy robię humus i zostawiam też trochę do sałatek właśnie. Gdy nie mam mięsa lub ryby, to do sałatki wystarczy dodać właśnie ciecierzycę i powstanie nam wartościowy posiłek. Ciecierzyca zwana też potocznie cieciorką zawiera dużo białka. Ma liczne właściwości zdrowotne: między innymi zapobiega zaparciom, sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Można z niej robić także pasztety warzywne, zupy, gulasze i stosować jako dodatki do dań głównych i wiele innych jak np.: ciecierzyca duszona ze szpinakiem.


Składniki (na 2 porcje):

  • 1 pierś z kurczaka upieczona (lub ugotowana na parze)
  • 10 koktajlowych pomidorków,
  • 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 4 duże garści rukoli,
  • 4 łyżki oliwy, 
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól morska,
  • pieprz czarny,
  • 1 lub 2 łyżki soku z cytryny,
  • przyprawy po szczypcie: oregano, kurkuma, bazylia, tymianek.
Wykonanie:
Pomidorki umyć i pokroić na pół. Rukolę umyć i odsączyć na sicie. Pierś z kurczaka oraz mozzarellę pokroić w kostkę. Z oliwy, cytryny i przypraw zrobić dresing - czyli wszystko razem energicznie wymieszać. Na dwóch dużych głębokich talerzach układać po kolei po 2 garście rukoli, następnie położyć kawałki kurczaka i mozzarelli, na to pokrojone pomidorki i po 2 łyżki ugotowanej ciecierzycy. Całość polać dresingiem. Gotowe. Smacznego.



1 komentarz:

  1. Zapraszam serdecznie do konkursu na sałatki imprezowe :)
    https://cookpad.com/pl/konkursy/282-salatki-na-impreze

    OdpowiedzUsuń