- szklanka ugotowanej ciecierzycy lub gotowej z puszki,
- około 100-150 g szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka masła,
- po szczypcie soli, pieprzu kajeńskiego, gałki muszkatołowej.
Suchą ciecierzycę moczymy w wodzie kilka godzin lub zostawiamy na noc. Następnie gotujemy ją do miękkości, około 45 minut. Szpinak myjemy, odsączamy z nadmiaru wody na sicie, usuwamy ogonki. Czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy patelnię wrzucamy masło, wlewamy oliwę, dorzucamy szpinak i dusimy kilka minut aż zwiędnie, dorzucamy ciecierzycę i czosnek oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusimy 10 minut. Podawać na ciepłych talerzach, jako samodzielną przekąskę lub z dodatkiem duszonego lub pieczonego mięsa lub z pieczywem i kefirem.
Danie w 100% w moim guście :):)
OdpowiedzUsuńAniu S. w moim też. Zajrzałam na Twojego bloga - bardzo fajne proponujesz dania, a owsianki są po prostu świetne!
OdpowiedzUsuń