- 1 spory fenkuł (bulwa kopru włoskiego),
- 6 pomidorków koktajlowych,
- 1 cukinia,
- 1 mała czerwona cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
- 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego (opcjonalnie),
- kilka listków świeżej bazylii,
- 2 cm kłącza imbiru,
- 2 łyżki oliwy,
- sól morska,
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej do serwowania.
Wykonanie:
Warzywa umyć. Fenkuł pokroić w piórka, cukinię w podłużne małe kawałki, pomidorki na pół. Na patelni podgrzać oliwę, dodać cebulę pokrojoną w piórka, rozdrobniony czosnek oraz starty na tarce imbir - smażyć 2-3 minuty, następnie dorzucić wszystkie przyprawy (kurkumę, rozmaryn, nasiona kopru włoskiego, listki bazylii) i wymieszać. Następnie dodać pozostałe warzywa, fenkuł, cukinię i pomidory - dusić do czasu aż warzywa zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Posolić do smaku. Podawać ciepłe z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną. Gotowe. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz