środa, 19 kwietnia 2017

Jaglany detoks - Duszone warzywa z czerwonym ryżem

To bardzo proste danie, a warzyw możemy upiec od razu więcej i kolejnego dnia można serwować je z innym dodatkiem, np. z kaszą jaglaną, komosą ryżową lub ryżem (czerwonym, czarnym, dzikim). Przygotowanie tego dania w książce "Jaglany detoks" jest zupełnie inne, ja zainspirowałam się nim tylko i wybrałam nieco inne warzywa, zamiast brokuła użyłam papryki, natomiast użyłam dokładnie tych samych przypraw i ziół. W oryginale był to przepis pt. "Kasza jaglana z pieczoną marchewką, cukinią i brokułem" str. 274. Autor tej książki pisze, że jego przepisy są inspiracją, nie trzeba się ich kurczowo trzymać - wystarczy wyeliminować produkty zakwaszające, a wprowadzić produkty alkalizujące - czyli jak najwięcej warzyw i kasz.


Składniki (na 3 porcje):
  • 1 szklanka czerwonego ryżu,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 średnia cukinia,
  • 3 średnie marchewki,
  • 2 cm świeżego kłącza imbiru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 mała czerwona cebula (ja nie użyłam),
  • 1/3 łyżeczki oregano,
  • 1/3 łyżeczki kurkumy,
  • szczypta suszonego tymianku,
  • oliwa,
  • sól morska,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • 1 łyżka ziaren sezamu.

Wykonanie:
Ryż przepłukać i ugotować w osolonej wodzie, do postaci al'dente. Warzywa umyć, obrać marchewkę i pokroić ją w 2-3 centymetrowe kawałki. Cukinię oraz paprykę razem ze skórką pokroić w podobne kawałki. Do miseczki wlać 2 łyżki oliwy, dodać rozdrobniony czosnek oraz starty na tarce imbir, dodać pozostałe zioła i przyprawy i dokładnie wymieszać. W żaroodpornym naczyniu z przykrywką umieścić warzywa, polać je oliwą z ziołami i przyprawami i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Nie muszą być super miękkie - marchewka będzie nieco al'dente. Ja warzywa piekłam w prodiżu wyłożonym papierem do pieczenia ciasta - niestety nie mam piekarnika, nad czym bardzo ubolewam. Na talerz wyłożyć ugotowany ryż i upieczone warzywa, posypać je sezamem i przybrać listkami bazylii. Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz