Składniki (na 3 porcje):
- 1 szklanka czerwonego ryżu,
- 1 czerwona papryka,
- 1 średnia cukinia,
- 3 średnie marchewki,
- 2 cm świeżego kłącza imbiru,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 mała czerwona cebula (ja nie użyłam),
- 1/3 łyżeczki oregano,
- 1/3 łyżeczki kurkumy,
- szczypta suszonego tymianku,
- oliwa,
- sól morska,
- kilka listków świeżej bazylii,
- 1 łyżka ziaren sezamu.
Wykonanie:
Ryż przepłukać i ugotować w osolonej wodzie, do postaci al'dente. Warzywa umyć, obrać marchewkę i pokroić ją w 2-3 centymetrowe kawałki. Cukinię oraz paprykę razem ze skórką pokroić w podobne kawałki. Do miseczki wlać 2 łyżki oliwy, dodać rozdrobniony czosnek oraz starty na tarce imbir, dodać pozostałe zioła i przyprawy i dokładnie wymieszać. W żaroodpornym naczyniu z przykrywką umieścić warzywa, polać je oliwą z ziołami i przyprawami i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Nie muszą być super miękkie - marchewka będzie nieco al'dente. Ja warzywa piekłam w prodiżu wyłożonym papierem do pieczenia ciasta - niestety nie mam piekarnika, nad czym bardzo ubolewam. Na talerz wyłożyć ugotowany ryż i upieczone warzywa, posypać je sezamem i przybrać listkami bazylii. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz