środa, 6 sierpnia 2014

Krewetki duszone z cukinią i pomidorami

Choć bardzo lubię gotować, to miewam okresy, kiedy trudno mnie zaciągnąć do kuchni, wtedy najlepiej sprawdzają się szybkie dania, które nie wymagają jakichś skomplikowanych czynności. Gotuję wtedy zazwyczaj z tego co akurat mam pod ręką. Miałam piękne malinowe pomidory oraz cukinię, a w zamrażalce krewetki. Pomysł, jak z tego zrobić smaczne danie, przyszedł sam.


Składniki (porcja dla 2 osób):

  • paczka mrożonych krewetek 250 g,
  • średnia cukinia,
  • 2 duże pomidory malinowe,
  • mała cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól, pieprz kajeński,

Wykonanie:
Krewetki wrzucić do wrzącej wody i obgotować 5 minut. Następnie przygotować warzywa: cukinię umyć i pokroić w kawałki, pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, następnie pokroić w kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić bardzo drobno, a następnie rozetrzeć go ze szczyptą soli na desce do krojenia. Na patelni roztopić masło, wrzucić cebulę i dusić ją kilka minut, aż się zeszkli, następnie wrzucić pokrojoną cukinię i dusić kolejne kilka minut. Dodać krewetki i pomidory oraz czosnek. Dusić wszystko kilka minut. Doprawić solą i pieprzem kajeńskim. Podawać z pieczywem makaronem lub ryżem. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz