Składniki (porcja dla 2 osób):
- 1 średniej wielkości bakłażan,
- 3 pomidory lub puszka całych lub krojonych pomidorów,
- 1 kulka mozzarelli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 gałązka rozmarynu,
- 4 łyżki oliwy,
- sól, pieprz kajeński,
Bakłażana umyć, pokroić w plastry, każdy plaster obsypać z dwóch stron solą i pozostawić, aż bakłażan puści sok. Osuszyć każdy plaster papierowym ręcznikiem. Mozzarellę pokroić w plastry. Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Bezpośrednio do naczynia żaroodpornego wlać oliwę, pokrojony na drobno czosnek, pieprz kajeński i listki rozmarynu. Wymieszać to wszystko i zamaczać z obu stron plastry bakłażana. Następnie w tym samym naczyniu ułożyć plastry bakłażana na całej powierzchni. Umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i podpiekać go około 10-15 minut. Następnie wyjąć i na plastrach bakłażana ułożyć plastry mozzarelli, na wierzch ułożyć pokrojone w kostkę pomidory z sokiem. Całość zapiekać jeszcze 10-15 minut. Podawać z makaronem, ryżem lub pieczywem. Smacznego.
Pyyycha, u mnie dziś zapiekanka z bakłażana z mięsem mielonym i mozzarellą (,kcuhnia lidla,), tak więc podobne smaki :)
OdpowiedzUsuńOlu, fajny pomysł na zapiekankę z bakłażana z mięsem. Dzięki :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń