niedziela, 20 lipca 2014

Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami

Gdy jest tak upalnie i duszno, jak przez ostatnie dni, nie bardzo chce mi się gotować. Najchętniej żywiłabym się dojrzałymi owocami, arbuzem i brzoskwiniami. Te ostatnie to moje ulubione owoce. Jakoś nie mogę się po przeprowadzce odnaleźć w nowej kuchennej rzeczywistości. Mam nadzieję, że to tylko chwilowe. Jak na razie udało mi się tu przygotować kilka zaledwie potraw, w tym prozaiczną, ale pyszną jajecznicę oraz górę sałaty :-) Do odpalenia piekarnika "zmusił" mnie kupiony piękny bakłażan i znaleziony na kwestii smaku na niego przepis. Prosty, szybki i jak zwykle nieco przeze mnie zmodyfikowany. Zamiast koziego sera dałam mozzarellę, a oregano zastąpiłam rozmarynem. W smaku obłędne. Spróbujcie!


Składniki (porcja dla 2 osób):
  • 1 średniej wielkości bakłażan,
  • 3 pomidory lub puszka całych lub krojonych pomidorów, 
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz kajeński,
Wykonanie:
Bakłażana umyć, pokroić w plastry, każdy plaster obsypać z dwóch stron solą i pozostawić, aż bakłażan puści sok. Osuszyć każdy plaster papierowym ręcznikiem. Mozzarellę pokroić w plastry. Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Bezpośrednio do naczynia żaroodpornego wlać oliwę, pokrojony na drobno czosnek, pieprz kajeński i listki rozmarynu. Wymieszać to wszystko i zamaczać z obu stron plastry bakłażana. Następnie w tym samym naczyniu ułożyć plastry bakłażana na całej powierzchni. Umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i podpiekać go około 10-15 minut. Następnie wyjąć i na plastrach bakłażana ułożyć plastry mozzarelli, na wierzch ułożyć pokrojone w kostkę pomidory z sokiem. Całość zapiekać jeszcze 10-15 minut. Podawać z makaronem, ryżem lub pieczywem. Smacznego.



2 komentarze:

  1. Pyyycha, u mnie dziś zapiekanka z bakłażana z mięsem mielonym i mozzarellą (,kcuhnia lidla,), tak więc podobne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Olu, fajny pomysł na zapiekankę z bakłażana z mięsem. Dzięki :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń