Składniki (porcja dla 2 osób):
- dwie duże garście rukoli,
- 6 pomidorków koktajlowych
- 12 truskawek
- ser mozzarella (lub feta lub kozi lub z pleśnią)
- sól, pieprz kajeński,
- 2 łyżki oliwy,
- 50 ml octu balsamicznego.
Wykonanie:
Ocet balsamiczny wlać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, aż się zredukuje, tzn. zacznie gęstnieć, zajmie to około 10 może 15 minut. Rukolę umyć, odstawić w durszlaku do odsączenia. Truskawki umyć, zdjąć szypułki i pokroić w ćwiartki. pomidory umyć i pokroić w ćwiartki. Ser pokroić w kostkę. Na talerzu ułożyć rukolę, położyć mozzarellę, pomidorki, truskawki, delikatnie posolić i posypać pieprzem oraz polać oliwą i zredukowanym octem balsamicznym. Smacznego :-)
Nie próbowałam jeszcze takiego połączenie, muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńMalwinko, koniecznie spróbuj, mam nadzieję, że Ci posmakuje. I dziękuję pięknie za odwiedziny i komentarz :-)
OdpowiedzUsuń