niedziela, 15 czerwca 2014

Sałatka: rukola, pomidory koktajlowe, truskawki

Czy połączenie owoców i warzyw w jednej sałatce może smakować? Takie truskawki na przykład połączone z pomidorem i rukolą, do tego polane zredukowanym octem balsamicznym - po prostu pyszota! Zwłaszcza teraz, gdy sezon na truskawki w pełni, warto się nimi rozkoszować. Czy raczycie się nimi codziennie? Fraszka - tak!


Składniki (porcja dla 2 osób):

  • dwie duże garście rukoli,
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 12 truskawek
  • ser mozzarella (lub feta lub kozi lub z pleśnią)
  • sól, pieprz kajeński,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 50 ml octu balsamicznego.

Wykonanie:
Ocet balsamiczny wlać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, aż się zredukuje, tzn. zacznie gęstnieć, zajmie to około 10 może 15 minut. Rukolę umyć, odstawić w durszlaku do odsączenia. Truskawki umyć, zdjąć szypułki i pokroić w ćwiartki. pomidory umyć i pokroić w ćwiartki. Ser pokroić w kostkę. Na talerzu ułożyć rukolę, położyć mozzarellę, pomidorki, truskawki, delikatnie posolić i posypać pieprzem oraz polać oliwą i zredukowanym octem balsamicznym. Smacznego :-)



2 komentarze:

  1. Nie próbowałam jeszcze takiego połączenie, muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Malwinko, koniecznie spróbuj, mam nadzieję, że Ci posmakuje. I dziękuję pięknie za odwiedziny i komentarz :-)

    OdpowiedzUsuń