piątek, 21 czerwca 2013

Szparagi - białe czy zielone?

Sezon na szparagi powoli się kończy. Jakie wolicie białe czy zielone? Fraszka zdecydowanie wybiera zielone. Szpragi, czy to białe, czy zielone warto jeść w sezonie, gdyż są mało kaloryczne. 100 g świeżych szparagów dostarcza tylko 17 kcal.

Szparagi w natruralnych warunkach, tzw. dzikie szparagi, rosną w krajach basenu Morza Śródziemnego i stamtąd pochodzą. Największe ich uprawy są obecnie w Chinach, a uprawia się je w zasadzie na całym świecie. Gdy Fraszka kupowała szparagi na targu, zapytała skąd pochodzą i uzyskała odpowiedź, że z plantacji spod Poznania.

100 gram szparagów zawiera:
  • 94 g wody,
  • 2,1 g błonnika,
  • 2,2 g białka,
  • 0,12 g tłuszczu,
  • 3,9 g węglowodanów,
  • 25 mg witaminy B1,
  • 170 mg witaminy B2,
  • 0,09 mg witaminy B6,
  • 30 mg witaminy C,
  • 1 mg witaminy PP,
  • 14 mg magnezu,
  • 60 mg fosforu,
  • 2,14 mg żelaza,
  • 2 mg sodu,
  • 24 mg wapnia,
  • 202 mg potasu,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz